Topolánek vyzval senátory ke schválení Lisabonské smlouvy

06.05.2009
čtk

Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) vyzval senátory ke schválení Lisabonské smlouvy, která reformuje instituce Evropské unie. „Lisabonská smlouva prosazování našich národních zájmů poněkud sníží, její zamítnutí ho znemožní,“ varoval. Neopomněl ale připomenout, že smlouva je kontroverzní.

Premiér také zdůraznil, že si Česko nemůže dovolit další ostudu v unii. Jeho pověst podle něj značně poškodil už pád vlády v době předsednictví. Topolánek také konstatoval, že bez přijetí smlouvy by se unie rozštěpila na jádro a periferii, na níž by se ocitlo i Česko. To by podle premiéra vedlo k posílení vlivu Ruska v postkomunistických zemích, které do EU vstoupily v letech 2004 a 2007.

Zdůraznil také, že pokud nebude Lisabonská smlouva přijata, státy, které k ní už přistoupily, prosadí jinou reformní dohodu. Do té by ale Česko podle premiéra jen obtížně prosadilo své zájmy. Topolánek nicméně připomněl, že smlouva přináší některá opatření, která oslabí menší země unie. Rozšiřuje se počet oblastí, v nichž se rozhoduje kvalifikovanou většinou, a státy tak přicházejí o své právo veta. Vznikne funkce ministra zahraničí unie, který bude mít pravomoci zasahující do Evropské komise i do Evropské rady.

Premiér také upozornil na to, že členské země po přijetí smlouvy přijdou o možnost předsedat unii. V této souvislosti nicméně konstatoval, že pád české vlády v době předsednictví posílil argumenty zastánců tohoto opatření. Pro schválení Lisabonské smlouvy se musí vyjádřit tři pětiny přítomných senátorů. Proti její ratifikaci je prezident Václav Klaus a z parlamentních stran KSČM a část Topolánkovy ODS.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek