Vondra by doporučil na šéfa EK opět Barrosa

06.05.2009
čtk

Český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra by na post nového šéfa Evropské komise doporučil jejího současného předsedu Josého Barrosa. Vondra to naznačil před europoslanci během včerejšího plenárního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Pokud chcete soukromé doporučení Vondry, byl by to tento člověk, uvedl Vondra a ukázal na nedaleko sedícího Barrosa. Vondra však zároveň dodal, že jmenování nového šéfa Evropské komise, k němuž dojde po červnových volbách do Evropského parlamentu, vzejde z konzultací mezi členskými státy i europoslanci.

Spekulace o tom, kdo stane v čele příští komise, s blížícími volbami do EP sílí. Obecně se má za to, že Barroso má velké šanci získat i další mandát. Podle evropských médií však touto volbou mnoho členských států není nadšeno.

Velkým tématem včerejší rozpravy mezi Vondrou a europoslanci byla ratifikace Lisabonské smlouvy a její další osud v EU. Všichni zřejmě víte, že zítra bude český Senát hlasovat o lisabonské smlouvě. Věřím, že výsledek vyšle pozitivní signál ostatním členským státům a ztiší některé nepodložené obavy, řekl ve svém úvodním projevu Vondra.

Česko je poslední zemí unie, která dosud nedokončila v parlamentu ratifikační proces. Obhájci smlouvy varují, že neschválením tohoto dokumentu by se Česko vyřadilo z hlavního proudu směřování EU. Odpůrci smlouvy zase varují, že nová pravidla sníží váhu Česka a dalších menších zemí při rozhodování EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek