Evropa komentuje schválení „Lisabonu“ v Senátu

07.05.2009

Jako úspěch odstupujícího premiéra Mirka Topolánka, vítězství rozumu či odstranění největší překážky ratifikace dnes hodnotí evropské deníky středeční schválení Lisabonské smlouvy českým Senátem. Zároveň ale připomínají, že dokument upravující fungování rozšířené EU musí ještě posvětit Irové v opakovaném referendum a podepsat ho musí euroskeptický český prezident Václav Klaus. V jeho případě ale některá média hovoří o pouhé formalitě.

Schválení nástupce neúspěšné euroústavy českým parlamentem uvítal i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Šéfa strany Libertas a velkého odpůrce Lisabonu Declana Ganleyho naopak potěšil Klaus svým rozhodnutím smlouvu zatím nepodepsat.

Polský tisk považuje souhlas českého Senátu s reformním dokumentem hlavně za Topolánkův úspěch. Mirek Topolánek může odejít z čela země se zdviženou hlavou, píše Dziennik, podle nějž je to Topolánkovo symbolické vítězství nad Klausem, který se nemalou měrou přičinil o pád české vlády. Odcházejícího premiéra ocenila i Gazeta Wyborcza, podle níž byl jediným člověkem, který mohl senátory přesvědčit, aby hlasovali pro.

Francouzský Le Figaro zdůraznil, že Topolánek k protlačení smlouvy použil zastrašovací metody, když varoval před další ostudou ČR na evropském fóru a návratem do ruské sféry vlivu. Využil stejný recept jako francouzští zastánci (evropské) ústavy v roce 2005: předpověděl potopu v případě záporného hlasování, napsal deník. Zatímco ve Francii tento postup před čtyřmi roky neuspěl, v Česku zafungoval, dodal Le Figaro.

Německý tisk považuje rozhodnutí českých senátorů za vítězství rozumu, které odvrátilo další poškození pověsti České republiky. Evropa si může hluboce oddechnout. Lisabonská reformní smlouva teď má reálnou šanci na to, aby v dohledné době vstoupila v platnost, konstatuje Süddeutsche Zeitung. Podle mnichovského listu zákonodárce přesvědčila obava z odpovědnosti za zkrachování evropské smlouvy a z politické izolace, do níž by se pak Česko dostalo.

Německé deníky ale zároveň upozorňují na nutnost, aby Irové smlouvu v druhém referendu schválili ještě před podzimním sestavováním nové Evropské komise. Pokud tak neučiní, rozpoutá se podle ekonomického listu Financial Times Deutschland ostrý spor o obsazení postů v komisi. V příštím půlroce by se Brusel nezabýval obsahovými otázkami, nýbrž v první řadě sám sebou, varoval deník.

Švédský konzervativní list Svenska Dagbladet uvítal schválení smlouvy titulkem Největší překážka Lisabonské smlouvy je z cesty. Jako hlavní důvod kladného výsledku deník vidí snahu Česka zachovat si tvář na mezinárodní scéně. Nyní zbývá nervózní čekání na to, kdy výsledek hlasování podepíše prezident Klaus, připomíná další švédský deník Dagens Nyheter.

Podpis českého prezidenta je formalitou, protože Václav Klaus, ačkoliv je tvrdým odpůrcem smlouvy, nebude blokovat rozhodnutí parlamentu, domnívá se polská Rzeczpospolita. Stejný názor má například i veřejnoprávní Švédský rozhlas. Ale i přes formálnost podpisu nikdo neví, s čím zase Klaus může přijít, podotkl jeho komentátor.

Klausův přetrvávající odpor proti Lisabonské smlouvě je v centru pozornosti také britských a irských médií. Například britský The Independent interpretuje prezidentův postoj titulkem Klaus vetuje české schválení Lisabonské smlouvy. Podle listu tak Klaus vytvořil další překážku plánům na reformu unie.

Sdílet tento příspěvek