Když práci hledáte, nakonec ji najdete

08.05.2009
čtk

Kdo hledá práci, ten si ji nakonec podle odcházejícího premiéra Mirka Topolánka najde. Řekl to včera novinářům v Praze po skončení summitu EU o nezaměstnanosti. Reagoval tak na otázku zahraničního novináře, který se ho zeptal, co by vzkázal několika milionům lidí, kteří letos a příští rok přijdou o práci kvůli hospodářské a finanční krizi. Sám Topolánek přitom přijde v pátek o post premiéra. Svým výrokem pobouřil rakouského europoslance, který od něj žádá omluvu.

Já sice přijdu o místo, ale ne o práci, protože práci, když ji hledáte, tak ji i najdete, a to je i rada pro všechny ostatní, odpověděl premiér.

Svým výrokem ovšem pobouřil rakouského sociálnědemokratického europoslance Hannese Swobodu. Ten podle agentury APA žádá od Topolánka omluvu. Swoboda také vyzval předsedu Evropské komise Josého Barrosa a lídry členských států, aby zaujali k Topolánkově výroku stanovisko. Názor českého ministerského předsedy ukazuje, jak důležité je naše volání po sociální Evropě, prohlásil podle APA Swoboda.

Topolánek ve funkci českého premiéra končí v okamžiku jmenování nové vlády v čele s ministerským předsedou Janem Fischerem. Topolánek ale bez prostředků nezůstane, minimálně do říjnových mimořádných voleb bude poslancem.

Premiérské povinnosti nicméně Topolánka čekají i v den, kdy přijde o místo. V Praze se totiž i v pátek uskuteční další z řady summitů EU, tentokrát se bude především zabývat možnostmi, jak přivést plyn do Evropy ze střední Asie. Jeho konec je ovšem naplánován na 15:45, tedy jen 15 minut před jmenováním nové vlády.

Nezaměstnanost v Evropské unii by měla v letošním a příštím roce výrazně růst a její míra má v roce 2010 dosáhnout téměř 11 procent. Evropská komise odhaduje, že v letech 2009 a 2010 přijde až 8,5 milionu lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek