Češi dojednali téměř 50 legislativních návrhů

09.05.2009
čtk

Češi v uplynulých měsících dohodli v Radě Evropské unie, které předsedají od ledna do konce června, 49 legislativních návrhů. Z toho Evropský parlament přijal 47 z nich v nezměněném znění. Zbylé dva návrhy, patrně včetně dohody nad důležitým telekomunikačním balíčkem, tak zbudou na švédské předsednictví. ČTK to dnes sdělil zdroj z českého předsednictví EU. Další body agendy už totiž Češi s EP dojednávat nemohou, protože europoslanci již před červnovými volbami ukončili práci.

Celkový počet legislativních návrhů, v kterých byla dosažena dohoda mezi Radou EU a Evropským parlamentem za českého předsednictví, je obdobná jako za předsednictví francouzského v minulém půlroce. Francouzi totiž s parlamentem podle dohody dojednali zhruba 50 návrhů z 55.

Spolurozhodovací proces je základním legislativním postupem v unii. Europoslancům dává právo přijímat zákony společně s Radou EU tím, že vyžaduje od obou institucí dohodu na stejném znění legislativního návrhu předtím, než se z něj stane platná právní norma.

Mezi kapitolami, kterým se v eurohantýrce říká dossiers, uzavřenými Čechy tak je například dohoda o balíku pěti miliard eur určených na energetické projekty v EU, na rozšíření internetu na venkově a na zemědělskou politiku. Shoda v EU nyní panuje i v otázce přísnějšího dohledu nad bankami nebo v otázce zajištění finanční stability pojišťovacího sektoru. Češi celkem uzavřeli pět bodů agendy z oblasti finančnictví.

Těžké bylo dosáhnout třeba dohody o pětimiliardovém balíčku, řekla dnes ČTK česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Členské státy a europoslanci totiž měli rozdílné představy o prioritách tohoto legislativního návrhu. Díky dohodě nakonec půjde z těchto peněz 200 milionů eur (asi 5,4 miliardy Kč) na stavbu plynovou Nabucco, který by měl vést zemní plyn z oblasti Kaspického moře do Evropy. Češi z balíčku budou moci čerpat 35 milionů eur (asi 935 milionů korun) na stavbu dalších zásobníků plynu v zemi.

Podle Vicenové bylo také těžké dosáhnout dohody o směrnici zvané Solventnost II, která reformuje podobu pojišťovnictví v unii. Ta umožní třeba větší možnost kontroly a dohledu nad řízením jednotlivých společností. Změní také požadavky kladené na kapitálovou přiměřenost pojišťovacích ústavů.

Členské státy a europoslanci se za českého předsednictví neshodli na jedné části takzvaného pesticidního balíčku, ale především zejména na návrhu, který má zásadně reformovat telekomunikační trh v EU. Europoslanci ho totiž schválili v jiné podobě, než na které se jejich zástupci dohodli se členskými státy. Kamenem úrazu se totiž staly obavy o práva internetových uživatelů, zejména podmínek, za nichž mohou být od internetu odpojeni internetoví piráti.

Čechům se také nepodařilo dojednat dohodu ohledně změn v délce pracovního týdne v unii, nicméně tuto problematiku už zdědili ve stavu smírčího řízení s Evropským parlamentem. V platnosti tak i nadále zůstává 17 let stará směrnice. Ta říká, že zaměstnanci nesmějí pracovat v průměru déle než 48 hodin týdně, je ale možné připustit výjimky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek