V eurovolbách kandiduje 14 poslanců a čtyři senátoři

09.05.2009
čtk

Nejvíce členů parlamentu má na své kandidátce ODS, a to deset. Kromě sedmi europoslanců tam jsou dva čeští poslanci a předseda senátního výboru pro záležitosti EU Luděk Sefzig. KSČM nasadila pět evropských a tři české poslance, všechny do první desítky. Podobně sestavila kandidátku i ČSSD, ta však má ovšem nyní jen dva europoslance.

Tři členy parlamentů mají na kandidátkách KDU-ČSL, Strana zelených a koalice hnutí Starostové a nezávislí a strany Alternativa. Ta má na kandidátce tři senátory včetně lídra Jaromíra Štětiny. Za lidovce kromě jejích dvou europoslanců kandiduje také člen české dolní komory Libor Ambrozek, za Stranu zelených naopak kromě dvou českých poslanců dosavadní německý europoslanec Milan Horáček.

Europoslanci Jana Bobošíková, Jana Hybášková a Vladimír Železný kandidují za svá nová seskupení. Železný má kolem sebe na kandidátce Libertas.cz poslance Vlastimila Tlustého a Jana Schwippela, kteří na volebním webu stále figurují jako členové ODS. Naopak poslankyně Olga Zubová už kandiduje jako členka Demokratické strany zelených.

Zatímco za poslance by v případě jejich zvolení nastoupili náhradníci, v případě zvolení některého ze senátorů by prezident musel v jeho obvodu vypsat doplňovací volby. Senátoři totiž náhradníky nemají. Volby by se musely uskutečnit do tří měsíců, byly by zřejmě počátkem podzimu.

Každé volební seskupení mohlo letos nominovat 29 kandidátů, tímto počtem stále disponují kandidátky deseti z celkového počtu 33 uskupení. Naopak jediného kandidáta postavily Strana svobodných demokratů a Česká strana národně sociální.

Volby do Evropského parlamentu se letos budou konat za necelý měsíc, 5. a 6. června. S ohledem na dosavadní průběh předvolební kampaně budou zřejmě určitou předpremiérou či první polovinou zápasu, v němž druhou půlkou budou podzimní předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek