Vondra předal Fülemu štafetový kolík

09.05.2009
čtk

Dosavadní vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) dnes předal svému nástupci, ministru pro evropské záležitosti Štefanu Fülemu, štafetový kolík předsednictví Evropské unie. Füle se tak jako první z ministrů úřednické vlády Jana Fischera ujal svého úřadu. Krátce poté se svého úřadu ujal i nový ministr zahraničních věcí a dosavadní náměstek šéfa tohoto resortu Jan Kohout, uvítal ho jeho předchůdce a bývalý nadřízený Karel Schwarzenberg.

Spolu s tím (kolíkem) přebírám i parametry, lidi a priority tak, jak jsi je nastavil ty. Děkuju moc, řekl Vondrovi Füle. Štafetový kolík v barvách unie se podle Vondry předává z předsednictví na předsednictví. Vondra jej obdržel 7. ledna od svého francouzského protějšku.

Teď je to, pánové, na vás. Nebudete to mít jednoduché, ale myslím, že to zvládnete, řekl Vondra novému ministrovi a premiérovi. Vondra podle svých slov žádnou hořkost necítí, těší se naopak, že si odpočine. Schwarzenbergovi bylo nedokončení předsednictví líto. Člověk by rád dodělal věci, které začal. To se nepodařilo, řekl. Zcela se od diplomacie ale neodstřihne, Kohout s ním chce spolupracovat. Chci, aby mi pan ministr zůstal na blízku jako konzultant, uvedl Kohout.

Fischer štafetový kolík označil za symbol předsednictví, v němž bylo nesmírně mnoho odpracováno, kde je na co navázat, kde fungoval zkušený a osvědčený tým. Pan ministr Füle má na co navázat a má lidi, s kterými na to může navázat tak, abychom skutečně Evropě a světu dali najevo, že tato země je schopna předsednictví dokončit, dodal premiér.

Hlavní prioritou bude v rámci předsednictví podle Kohouta červnové zasedání Evropské rady. Každé předsednictví je posuzováno a souzeno podle červnové nebo prosincové rady, která je vždycky nejvýznamnější, uvedl. Pád vlády je podle něj výraznou komplikaci. S týmem spolupracovníků se bude podle svých slov snažit o to, aby předsednictví dokončili se ctí. Jednou z priorit ministerstva podle něho zůstane například i téma lidských práv.

Svých úřadů se dnes ujímají i další ministři. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová bude mít na starosti Legislativní radu vlády, kterou dosud vedl Pavel Svoboda. Vlastu Parkanovou v čele ministerstva obrany vystřídal Martin Barták, který na úřadu dosud pracoval jako její náměstek. Hlavním jeho úkolem bude připravit návrh zahraničních vojenských misí na příští rok a rozpočtu ministerstva, řekl. Parkanová mu popřála mimo jiné větší pochopení při prosazování misí, pro něž se jí samé dlouho nedařilo najít podporu ve sněmovně.

Večer Václav Jehlička uvede do funkce nového ministra kultury Václava Riedlbaucha, Ondřej Liška novou ministryni školství Miroslavu Kopicovou a Martin Bursík nového ministra životního prostředí Ladislava Miku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek