Zelení sbírají podpisy na podporu Lisabonské smlouvy

09.05.2009
čtk

Podpisovou akci na podporu Lisabonské smlouvy uspořádali dnes v Praze aktivisté Strany zelených. Poblíž tramvajové zastávky Pražský hrad nabádali kolemjdoucí, aby připojili své hlasy k výzvě prezidentovi Václavu Klausovi, aby neprodleně podepsal dokument schválený oběma komorami parlamentu. Prezident poté, co smlouvu reformující EU po jejím rozšíření schválil Senát, uvedl, že její ratifikace pro něj vůbec není na pořadu dne. Smlouva je podle něho vzhledem k irskému odmítnutí v referendu „mrtvá“.

Chceme upozornit na to, že Lisabonská smlouva odešla ze Senátu a je na stole pana prezidenta. Dnešní podpisovou akcí na zastávce Pražský hrad chceme upozornit kolemjdoucí, že jsme tady a čekáme, až pan prezident podepíše Lisabonskou smlouvu, řekl ČTK kandidát Strany zelených do Evropského parlamentu Jan Dusík. Dosud se podle aktivistů k petici připojilo přes 360 lidi na internetu. Dnešní zhruba dvouhodinovou akci uspořádali pod heslem Zastávka Pražský hrad – zde není konečná! Podepište Lisabon. Akci vyzývající prezidenta k podpisu smouvy uspořádala v pátek i strana Liberálové.cz.

Zelení ve výzvě prezidentovi vytýkají, že má v úmyslu smlouvu ratifikovat až poté, co se v Irsku uskuteční druhé referendum o Lisabonské smlouvě. To ale znamená, že suverénní rozhodnutí naší země odvozujete od autonomního rozhodnutí země jiné. Tím nás ovšem suverenity zbavujete. Neveďte naši zemi do izolace proti vůli občanů, vlády a demokraticky zvolených zástupců obou komor parlamentu, píše se v dokumentu.

Strana zelených podle Dusíka očekává, že prezident smlouvu co nejdříve podepíše. Prohlášení prezidenta, podle něhož s podpisem nebude spěchat, považujeme za nekorektní. Chceme, aby dostál svým ústavním pravomocím a povinnostem a bez odkladu lisabonskou smlouvu podepsal. To by vynahradilo negativní zprávy z České republiky v souvislosti s výměnou vlády, které poškodily české předsednictví Evropského unie, uvedl.

Stánek s aktivisty v zelených trikách a modrou vlajkou Evropské unie vzbudil poměrně živý zájem lidí, kteří vystupovali z tramvaje a směřovali na Pražský hrad. Své podpisy prostřednictvím internetu připojili mimo jiné Jiří David, Jaroslav Hutka, Jan Hřebejk, Arnošt Lustig, Jiří Pehe, Jiří Bartoška, Vladimír Mišík, Šimon Pánek, Jiří Dědeček, Eva Holubová, nebo Miloš Forman.

Do Evropské unie patříme a už jsme se ztrapnili dost. Chci apelovat na pana prezidenta, abychom se nemuseli víc ztrapňovat. Moc tomu ale nevěřím, řekla ČTK Zuzana Šímková, která byla mezi prvními signatáři. Celkem se dnes podepsalo zhruba 50 lidí. Podpisová akce má pokračovat také na Staroměstském náměstí v rámci oslav Dne Evropy. Zájemci se mohou k výzvě připojit také na webových stránkách www.vyzvavaclavuklausovi.eu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek