Kohout do Německa, Füle do Švédska

11.05.2009
Euroskop

Představitelé českého předsednictví zamířili na své první zahraniční cesty. Po nedělní návštěvě Slovenska uskuteční nový český ministr zahraničí Jan Kohout návštěvu Německa, ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle zvolil jako cíl své první zahraniční návštěvy Švédsko, které 1. července přebere po Česku předsednictví Rady EU.

Kohout bude v Německu jednat se svým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem o spolupráci Evropské unie se zeměmi západního Balkánu a o energetické bezpečnosti. Kohoutův předchůdce Karel Schwarzenberg navštívil Berlín loni v prosinci, kdy německé kolegy seznamoval s prioritami českého předsednictví EU.

Vztahy obou států jsou bezproblémové. Jedním z mála sporných bodů v česko-německých vztazích je neochota Německa vzdát se ochrany pracovního trhu, která může trvat až do roku 2011. Německo hodlá toto opatření vůči pracovníkům z nových členských zemí EU využít až do konce. Spolu s Rakouskem tak zůstávají jedinými dvěma státy sedmadvacetičlenného bloku, které ochranu uplatňují.

Fülle na konferenci Europaforum

Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle navštící v pondělí 11.května konferenci Europaforum v jihošvédském Hässleholmu, která se již několik let zaměřuje na podporu myšlenky evropské integrace a využívání možností, které členství v EU nabízí. Český ministr vystoupí v odborném bloku věnovanému pěti letům od rozšíření EU.

Füle využije návštěvu Švédska rovněž k účasti na Sextetu, což je setkání dvou po sobě následujících trojpředsednictví (stávajícího tria Francie, ČR, Švédska a následujícího Španělska, Belgie, Maďarska).

Na Sextetu politici projednají stav příprav švédského předsednictví a neformálně prodiskutují témata ohledně agendy Rady pro všeobecné záležitosti (GAC).

Účastníky Sextetu budou kromě švédské ministryně pro evropské záležitosti Cecilie Malmoström také francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Bruno Le Maire, španělský státní tajemník pro evropské záležitosti Diego Lopez Garrido, generální ředitel pro evropské záležitosti na belgickém ministerstvu zahraničních věcí Xavier Demoulina a maďarský státní tajemník pro evropské záležitosti Gábor Iván.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek