Prioritou ministra Vondrušky budou evropské fondy

11.05.2009
čtk

Prioritou nového ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky bude získávání peněz z evropských fondů. Chce definitivně vyřešit situaci kolem monitorovacího systému, bez kterého se čerpání dotací z Bruselu neobejde. Vondruška to dnes řekl poté, co ho jeho předchůdce ve funkci Cyril Svoboda (KDU-ČSL) spolu s premiérem Janem Fischerem uvedl na ministerstvo.

Chtěl bych říci, že bych se chtěl se svým týmem soustředit na věci, které¨lze dokončit v rámci doby do předčasných voleb, poznamenal nový šéf MMR. Význam resortu místního rozvoje podtrhnul nový premiér. Klíčové slovo jsou strukturální fondy. Umět s nimi dobře zacházet, neztratit schopnost je konzumovat a čerpat je na smysluplné projekty, řekl Fischer.

Současně šéf kabinetu uvedl, že jeho vláda určitě nebude vyvíjet úsilí ke zrušení MMR. Tento krok v minulosti připustil Fischerův předchůdce Mirek Topolánek. Kromě evropských fondů a bytové politiky má MMR na starosti také například územní plánování a stavební řád, regionální politiku, veřejné zakázky, veřejné dražby, pohřebnictví a cestovní ruch. Právě oblast cestovního ruchu byla dosud Vondruškovou doménou.

Na MMR totiž přišel z pozice šéfa České centrály cestovního ruchu – CzechTourismu. Ministr Vondruška nepřichází do neznámého prostředí. Naopak tváře z tohoto domu jsou mu velice dobře známé, uvedl Fischer. Vondruška je za letošní rok na místním rozvoji po Svobodovi a jeho stranickém šéfovi Jiřím Čunkovi už třetím ministrem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek