Brusel kritizuje deficity zemí EU – Česko ne

13.05.2009
čtk

Evropská komise dnes kritizovala další čtyři státy – Polsko, Litvu, Maltu a Rumunsko – kvůli tomu, že v loňském roce překročil jejich rozpočtový deficit hranici tří procent HDP. Tyto země, kterým případně hrozí sankce, se tak připojují k předchozí pětici unijních států, tedy Francii, Řecku, Irsku, Lotyšsku a Španělsku, proti nimž už Komise kvůli nadměrným schodkům zahájila patřičné kroky.

Česko v tomto ohledu za loňský rok problémy nemá. Loni mělo jeden z nejnižších deficitů v Unii, který se pohyboval pod požadovanou hranicí tří procent HDP, což je i podmínka nutná pro přijetí eura. Situace by se ale mohla zhoršit letos. Česku totiž komise v nedávné prognóze na místo loňských 1,5 procenta předpověděla 4,3 procenta a v roce 2010 dokonce až 4,9 procenta.

Komise brala v potaz současnou ekonomickou situaci, kdy evropské země čelí nejhorší hospodářské krize od vzniku unie, i další faktory. Zkoumala, zda je deficit blízko referenční hodnotě a zda je jeho překročení výjimečné a dočasné. Komise uzavírá, že ve všech případech, deficitní kritérium ze smlouvy není naplněno, uvedl výkonný orgán bloku v prohlášení.

Řada zemí Evropské unie se hlavně kvůli ekonomické recesi, která s sebou nese snížení fiskálních příjmů a růst dávek na nezaměstnanost, nyní potýká s veřejnými rozpočty vyššími než tři procenta HDP, řekl také eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Joaquín Almunia.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek