Klaus: Summit EU-Čína bude za týden

13.05.2009
čtk

Summit EU-Čína se uskuteční 20. května. Tento termín dnes definitivně potvrdil na svých webových stránkách český prezident Václav Klaus, který bude také summitu předsedat. O termínu se mluvilo jako o pravděpodobném, dosud však nebyl potvrzen.

Summitu se za Evropskou unii zúčastní také předseda Evropské komise José Barroso a generální tajemník Rady EU Javier Solana. V čele čínské delegace bude premiér Wen Ťia-pao. Po skončení summitu se uskuteční ještě bilaterální jednání Klause s čínským premiérem.

České předsednictví dosud na drtivé většině vrcholných schůzek vedl bývalý premiér Mirek Topolánek. Klaus zatím stál v čele summitu EU s Japonskem. V současnosti je již jasné, že Klaus povede summit EU s Ruskem, Jižní Koreou a právě s Čínou.

Evropská média již delší dobu hovoří o obavách, že závěrečný červnový summit EU v Bruselu, na kterém by se měla řešit budoucnost Lisabonské smlouvy, povede také Klaus. Ten je známým odpůrcem tohoto dokumentu. Pokud by mu předsedal Klaus, je podle některých spekulací možné, že by se některá klíčová rozhodnutí odložila až na švédské předsednictví, které začne 1. července.

Klaus se večer setká s novým premiérem Janem Fischerem a šéfem české diplomacie Janem Kohoutem. Tématem schůzky bude koordinace zahraniční politiky, hovořit tak zřejmě budou právě o tom, kdo bude české předsednictví zastupovat na červnovém summitu EU. Na Hrad Klaus Fischera pozval den poté, co se nový český předseda vlády představil v Bruselu, kde řekl, že summit předsedů vlád a hlav států EU řídí šéf exekutivy a mandát připravuje vláda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek