Kohout: odstranit škody na obrazu předsednictví

13.05.2009
čtk

Cílem přechodné vlády Jana Fischera je napravit škody, které české předsednictví EU utrpělo na své pověsti kvůli turbulencím na domácí politické scéně. V rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung to řekl nový český ministr zahraničí Jan Kohout.

Šéf české diplomacie připustil, že změna vlády v Praze obrazu České republiky v Evropské unii jistě nepomohla. Jsme si vědomi, že vyvstaly pochybnosti, zda lze předsednictví řádně dovést do konce. Cílem naší vlády pod ministerským předsedou Janem Fischerem je odstranit vzniklé škody, prohlásil Kohout.

V rozhovoru pro prestižní německý deník Kohout ujistil, že Evropskou unii nyní neřídí autopilot. V kokpitu sedí piloti, kteří vědí, kam letí a umí číst v mapě. A vzadu nesedí žádní pasivní pasažéři, ale 27 členských států, které předsednictví pomáhají, rozvedl Kohout přirovnání.

Úspěch českého předsednictví i celé sedmadvacítky se podle stávajícího předsedy rady ministrů zahraničních věcí EU bude odvíjet od výsledků červnového summitu Evropské unie. Na summitu půjde o záchranu Lisabonské smlouvy o reformě evropských institucí, jejíž schválení v klíčovém podzimním irském referendu zase může záviset na dohodě s ostrovní zemí na určitých zárukách pro Irsko.

V tom je naše velká ambice. Stoprocentní jistota neexistuje, ale jsem přesvědčen, že se nám to podaří, řekl Kohout. Irská strana přitom podle něj teprve pracuje na zformulování textu svého návrhu. Jakmile bude předložen předsednictví, zahájíme konzultace se všemi partnery, ubezpečil dále Kohout.

Vyjádřil se také k problémům s ratifikací Lisabonské smlouvy v České republice, kde prezident Václav Klaus dokument označil za mrtvý a zatím jej odmítá ratifikovat. Kohout vyjádřil pro prezidentovo vyčkávání pochopení a poukázal na to, že na výsledek irského referenda čeká i polský prezident Lech Kaczyński a v Německu smlouvu ještě posuzuje ústavní soud.

Vyplývá však z logiky našeho ústavního pořádku, že ratifikace podpisem prezidenta následuje po vyjasnění všech ústavněprávních otázek a už uskutečněném schválení oběma komorami parlamentu, zdůraznil Kohout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek