Zahradil: ODS nezůstane ve frakci evropských lidovců

13.05.2009
čtk

Podle lídra ODS pro volby do Evropského parlamentu Jana Zahradila je plánovaný odchod britských konzervativců a českých občanských demokratů z frakce Evropské lidové strany hotová věc. Zahradil odmítl spekulace, že Britové pod tlakem ze zahraničí od svého úmyslu nakonec odstoupí.

Britský list The Guardian v úterý napsal, že šéf konzervativců David Cameron čelí kvůli záměru vystoupit z největšího pravicového klubu v parlamentu kritika. Podle listu mu to vytýká třeba německá kancléřka Angela Merkelová a Camerona údajně od toho odrazoval i švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Nejmenovaný představitel ODS podle listu řekl, že mají pochyby i čeští občanští demokraté.

Ten tlak jde především z Německa, řekl Zahradil. Tamní představitelé dosud nejsilnější parlamentní skupiny se podle něj bojí, že by odštěpení mohlo znamenat, že lidovce v této pozici vystřídají socialisté. Pro nás je to hotová věc… To už se nedá zastavit. To by i pro Camerona byla velká blamáž, řekl Zahradil a odmítl tak možnost, že by tyto tlaky mohly mít úspěch. Vznikající frakce si už prý vybírá své vedení.

Jednání s Libertas?

K tomu, aby ale mohla nakonec vzniknout, je třeba sehnat nejméně 25 poslanců v novém parlamentu, který vzejde z červnových voleb. Ti pak navíc musí pocházet alespoň ze sedmi zemí. Podle Zahradilových propočtů by konzervativci, ODS a polská strana Právo a spravedlnost (PiS), která by se měla na frakci také podílet, jak nedávno potvrdila i kancelář europoslance PiS Adama Bielana, získají nejméně 55 poslanců.

Předjednaný je vstup i dalších několika stran z Pobaltí, Bulharska či západoevropských zemí, díky čemuž by měla frakce zahrnovat i zástupce z více než sedmi požadovaných unijních států. V některých případech jde nicméně o malé subjekty, které by se nemusely dostat do parlamentu.

Jsme schopni to operativně nahradit hned po volbách buď tím, že dojednáme vstup někoho z nezařazených poslanců, nebo budeme třeba jednat s Libertasem, řekl Zahradil. Toto seskupení, který se ostře vyhrazuje proti Lisabonské smlouvě, totiž podle něj bude mít problém uspět v sedmi zemích, jak si s vidinou vzniku vlastní frakce vytyčilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek