Fischer zahájil kongres Eurochambres

14.05.2009
čtk

České předsednictví Evropské unii bude i nadále pokračovat ve snaze usnadnit přístup malých a středních firem ke kapitálu a fondům EU. V úvodním projevu kongresu Asociace evropských průmyslových a obchodních komor Eurochambres to řekl premiér Jan Fischer.

Krize na malé a střední firmy podle něj dopadá daleko tvrději než na ty velké, protože jsou daleko silněji ohroženy druhotnou platební neschopností, zdražením a snížením dostupnosti úvěrů. Je tedy dobře, že jak Evropská komise, tak Evropská rada i národní vlády tahají za jeden provaz, dodal premiér.

Fischer upozornil na to, že malé a střední podniky mají zásadní význam pro růst konkurenceschopnosti Evropské unie. Udržení existence těchto firem má tak podle něj naprosto zásadní význam pro překonání dopadů krize. A jejich další rozvoj a posílení je tou nejlepší prevencí před budoucími otřesy, podotkl Fischer.

Dvoudenní kongres Eurochambres začal dnes v Praze za účasti čelních představitelů Evropské unie a české vlády. Více než 400 podnikatelů ze 45 zemí jedná o hlavních ekonomických tématech a výzvách současného světového hospodářství. Souběžně s kongresem se koná i závěrečná konference k prvnímu evropskému týdnu malých a středních podniků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek