Svět knihy se věnuje evropským literaturám

14.05.2009
čtk

V pražském Průmyslovém paláci začal 15. ročník veletrhu Svět knihy. Akce, která má letos jako hlavní téma evropské literatury představí autory a literaturu všech 27 členských zemí EU i písemnictví zemí kandidátských či evropských států mimo Unii. Centrální expozice veletrhu patří literatuře a knihám z Ruska.

Veletrh se koná v Průmyslovém paláci, jehož jedno křídlo lehlo loni popelem. Na jeho místě ale stojí provizorní hala, veletrh tak má stejný prostor jako dříve. Do neděle v něm ve 200 stáncích bude své knihy nabízet přes 300 vystavovatelů. Na programu jsou besedy, prezentace, udílení cen i autogramiády autorů, celkem se 374 pořadů zúčastní 456 hostů, z toho 60 zahraničních.

Slavnostního zahájení se zúčastnili reprezentanti vystavujících zemí, Česko zastupovali první náměstek ministra kultury František Mikeš (ODS) a bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra; veletrh patří k oficiálním doprovodným akcím českého předsednictví EU.

Ruský pavilon slibuje představit na 4000 knižních titulů, doprovází je sedm výstav. Na letošní rok připadá 200. výročí narození Nikola Vasiljeviče Gogola, proto je například jedna z expozic věnována českým ilustracím k dílům tohoto spisovatele.

Knih v ruštině, ale i překladů z ruštiny do češtiny vychází vzhledem k tomu, kolik rusky mluvících osob v Česku žije, relativně málo. Po zcela zanedbatelném počtu titulů v ruštině v raných 90. letech se jejich počet od počátku tisíciletí ustálil na přibližně třech desítkách titulů ročně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek