V Bruselu demonstrují kvůli hospodářské krizi desetitisíce lidí

15.05.2009
čtk

V Bruselu dnes začaly kvůli lepší ochraně pracovních míst demonstrovat desetitisíce lidí. Evropská odborová konfederace (ETUC), která akci zorganizovala, očekává účast až 50.000 osob. Dnešní bruselský protest proti údajným snahám zneužít důsledky současné hospodářské krize v neprospěch zaměstnanců v EU je již druhým v řadě. Ve čtvrtek se protestovalo v Madridu a v sobotu se bude demonstrovat v Praze a v Berlíně.

Chceme sociální Evropu, která by nás chránila proti finančním kolapsům, řekl dnes na tiskové konferenci před zahájením protestní demonstrace generální tajemník ETUC John Monks. Podle něj evropské odborové organizace nynější sérií protestů volají po novém sociálním údělu, který byl dal důraz na sociální spravedlnost, solidaritu a více pracovních příležitostí.

Demonstrace v Bruselu začala na nádraží Gare du Nord, kde se již od časných dopoledních hodin začaly scházet tisíce lidí oblečených do zelených, červených a modrých bund. Demonstranti nesou transparenty s nápisy jako Kapitalismus vážně poškozuje zdraví, Máme platit za vaši krizi!? či parafrázi na volební heslo Baracka Obamy – Sociální Evropa, ano, my můžeme. Během časných odpoledních hodin se demonstranti přesunou na bruselské Gare du Midi, kde by měla akce skončit.

Evropská komise očekává, že pod tíhou finanční a hospodářské krize stoupne míra nezaměstnanosti v EU letos na 9,4 procenta a příští rok až na 10,9 procenta. Ještě hůř by pak na tom podle výkonného orgánu EU měla být eurozóna, kde letos podle komise nezaměstnanost dosáhne 9,9 procenta a v roce 2010 dokonce 11,5 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek