Recese již dostihla i Norsko

19.05.2009
čtk

Ekonomická recese již dorazila i do Norska. Statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí letošního roku snížil proti předchozím třem měsícům o jedno procento, a prohloubil tak pokles z 0,8 procenta ve čtvrtém čtvrtletí. Údaje nezahrnují produkci ropného sektoru.

Ekonomická recese je definována jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. Údaj za poslední loňské čtvrtletí byl revidován z původního snížení o 0,2 procenta. Meziročně norská ekonomika bez ropy stoupla o 1,1 procenta.

Norsko si doposud vedlo mnohem lépe než další země, protože vláda využívala vysoké příjmy z ropy ke zmírnění vlivu ekonomické krize. V poslední době se ale i zde snižuje aktivita, roste počet bankrotů firem a prudce roste nezaměstnanost, i když stále zůstává velice nízká, kolem 2,8 procenta. Vývoz bez ropy se v prvním čtvrtletí proti předchozím třem měsícům snížil o 7,3 procenta a včetně ropy o 4,7 procenta. Dovoz klesl o 5,9 procenta.

Včetně ropného průmyslu se HDP snížil o 0,4 procenta. K nižšímu poklesu přispívá vyšší aktivita v oblasti těžby ropy a zemního plynu. Analytici se zaměřují na údaje o HDP bez ropného sektoru.

Norská vláda minulý týden snížila odhad vývoje HDP bez ropného sektoru na letošní rok. Nyní očekává snížení o jedno procento, v lednu přitom počítala s nulovým růstem. Ke zhoršení odhadu přispěl hlavně pokles poptávky u hlavních obchodních partnerů země, který postihl vývoz. Norská ekonomika je na vývozu silně závislá.

Norská centrální banka s cílem pomoci ekonomice snížila již šestkrát úrokové sazby, celkem o 4,25 procentního bodu na 1,5 procenta. Naznačila také, že by úroky mohly klesnout až na jedno procento, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek