EU: Hrozí vám pokuta za nepřijetí antidiskriminačního zákona

21.05.2009
čtk

Evropská komise by mohla již do dvou měsíců zahájit soudní řízení proti České republice kvůli tomu, že dosud nepřijala antidiskriminační zákon. Poslancům to dnes při jednání sněmovního evropského výboru řekl vládní zmocněnec pro zastupování státu před Evropským soudním dvorem (ESD) Martin Smolek. Řízení může vyústit v pokuty ve výši stamilionů korun. Podle Smolka by měla republika přijmout zákon co nejdříve, jeho případné nedostatky se prý dají řešit novelami.

Parlament zákon už jednou schválil, vetoval ho ale prezident Václav Klaus. Norma nyní už rok čeká ve sněmovně na přehlasování veta, poslanci ji ale odsouvají ze schůze na schůzi. Pokud ji nestihnout přijmout do konce tohoto volebního období, tedy do půlky října, padne celá norma pod stůl. Zákon by se pak musel vypracovat zcela od začátku. Podle odhadu nevládních organizací by to trvalo další rok až dva.

K přijetí antidiskriminační legislativy se ČR zavázala již při vstupu do EU v roce 2004. Dnes je již jediným státem unie, který dosud takový zákon nezavedl. Občané České republiky mají nižší míru ochrany před diskriminací, než jak je to ve zbytku EU, a to je skutečně něco nepřijatelného, řadíme se tím k jinému civilizačnímu okruhu, řekla dnes ČTK předsedkyně evropského výboru sněmovny Kateřina Jacques.

Řízení Evropské komise proti členským státům kvůli nepřijaté legislativě se odehrává v několika fázích, které mohou vyústit až v podání žaloby proti státu k ESD.

Smolek dnes poslancům řekl, že proti ČR je vedeno celkem šest řízení, které se týkají neexistence ucelené antidiskriminační legislativy. Z toho již dvě řízení přerostla v rozsudek. ESD odsoudil loni v prosinci Česko za to, že do své legislativy včas nepřevedlo normy EU o rovnosti mužů a žen v systémech sociálních zabezpečení pracovníků. Právě tento rozsudek může nyní vyústit ve vysoké pokuty.

Věc je teď opět v rukou Evropské komise. Musí zjistit, zda ČR již situaci napravila – tedy zda již přijala antidiskriminační legislativu. Pokud by tomu tak nebylo, zahájila by komise s Českem novou proceduru pro porušení práva, a Praha by se tak znovu mohla dostat před ESD. Komise přitom není limitována nějakou lhůtou, zpravidla ale koná velmi rychle. To, že v případě ČR na další krok čeká od prosince už téměř půl roku, není podle Smolka úplně běžné. Případ by mohl skončit až výraznou pokutou ve výši stovek milionů korun. Pokud by ale sněmovna ještě stihla antidiskriminační zákon přijmout, vysoké sankci by se mohla země vyhnout.

Kromě Strany zelených nemá antidiskriminační zákon ve sněmovně mezi politickými subjekty jednoznačnou podporu. K normě mají výhrady ČSSD, KSČM a část ODS. Poslanci měli projednat antidiskriminční zákon na své zatím poslední schůzi sněmovny, která skončila minulý týden. Ve stejný den, kdy se mělo o zákonu hlasovat, ale ČSSD svolala mimořádnou schůzi kvůli rušení zdravotnických poplatků. Poté se antidiskriminační zákon přesunul na poslední jednací den, kdy se ale mělo hlasovat o rušení poplatků a přijímání protikrizových opatření. K antidiskriminačnímu zákonu se tak sněmovna vůbec nedostala. Další možnost bude mít na následující schůzi, která začne 9. června.

Antidiskriminační zákon má zejména definovat, kdy je nerovný přístup k jednotlivým lidem diskriminací a kdy nikoli. Zároveň má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek