Evropští odborníci zhodnotí plán opravy vily Tugendhat

21.05.2009
čtk

Evropští odborníci na architekturu a restaurování památek budou v Brně studovat plány na obnovu funkcionalistické vily Tugendhat. Jejich původní verzi část odborné veřejnosti kvůli razantnímu zásahu do základů kritizovala. Odbornou konferenci v červnu uspořádá město. Primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) řekl ČTK, že oprava se opakovaně diskutuje z právního hlediska. Chystané setkání by se mělo zaměřit na odborné detaily rekonstrukce.

Brno má na obnovu vily, která je jako jediná česká stavba moderního umění zapsaná na seznam UNESCO, zpracovanou projektovou dokumentaci. Za 9,5 milionu korun ji vytvořilo Sdružení pro vilu Tugendhat v čele s firmou Omnia. K dokumentaci je platné stavební povolení. Podle Rychnovského se v minulosti široce diskutovalo o okolnostech výběrového řízení na projekt, o jeho odborných kvalitách se ale mluvilo méně. Konference by to měla změnit.

Projekt vzešel ze soutěže, kterou radní loni po několikerých rozhodnutích soudu a antimonopolního úřadu zrušili. Na investičním odboru magistrátu tak v krabicích leží dokument, ke kterému radnice nemá platný doklad, že ho získala podle práva. Podle Rychnovského tuto záležitost musí řešit právníci. Zdůraznil ovšem, že jinou studii radnice nemá a podle rozhodnutí památkářů musí navíc první etapu opravy – střechu a statiku – ukončit v polovině roku 2010. Když odborníci na konferenci projekt po odborné stránce schválí, vzroste pravděpodobnost, že se podle něj vila bude restaurovat, řekl.

Na konferenci mají přijet architekti, odborníci na opravu památek, specialisté UNESCO a pozvánku dostanou i potomci původních majitelů. Tugendhatovi se o vilu v minulosti zajímali, před dvěma lety požádali město o její vrácení. Krok vysvětlovali tím, že město jako majitel vilu zanedbává a nutnou obnovu stále odkládá. Zastupitelé vrácení odmítli. Účastníky konference by proto podle náměstka mělo setkání uklidnit. Památka je světového charakteru, takže celý proces sleduje evropská veřejnost, která se dívá, jak postupujeme, zda spíme, nebo jsme aktivní. Toto je signál, že nespíme, řekl náměstek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek