Klaus zastupuje EU na jednání v Rusku

21.05.2009
čtk

Energetika, evropská bezpečnost, globální krize či situace na Kavkaze patří k tématům vrcholné schůzky Evropské unie a Ruska, která dnes začíná na ruském Dálném východu v Chabarovsku. Průlom ve sporných otázkách se nečeká, ani podpisy pod případnými dokumenty, a tak diplomaté hovoří o dvoudenním summitu jako o pokračování dialogu.

S hostitelem, ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem bude za předsedající zemi Unie jednat český prezident Václav Klaus, předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana.

Do vzdáleného Chabarovska ruský prezident své hosty z Prahy a Bruselu pozval, aby lépe pochopili obrovské Rusko – a možná i Medveděvovy návrhy na nové bezpečnostní uspořádání v Evropě či nové právní základy obchodu s plynem a ropou, kde se však ruské a evropské názory a zájmy často liší, a to zejména od lednové plynové krize. Moskva také s nedůvěrou pohlíží na projekt východního partnerství EU, který spíše vnímá jako snahu o vytváření sféry vlivu Západu než jako pobídku k modernizaci šestice postsovětských republik.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek