Odborové svazy v Evropě chtějí plán EU proti krizi

29.05.2009
čtk

Odborové svazy napříč Evropou budou kvůli hospodářské krizi usilovat o celounijní záchranný plán. Členové Evropské odborové konfederace (ETUC) vyzvali Brusel, aby navrhl plán stimulů odpovídající jednomu procentu hrubého domácího produktu unie.

Podpořit by se podle nich měl zejména vznik pracovních míst a inovace v odvětvích s potenciálem slibného růstu, například v ekologických technologiích. Odboráři také zamítli zmrazení či snižování mezd, které zavedli někteří zaměstnavatelé, zejména v silně zasažených nových členských státech EU.

Odboráři varovali i vlády před snižováním sociálních výdajů při prvních známkách hospodářského oživení. Konfederace zahrnuje odborové svazy 36 zemí od Irska po Turecko.

Žádáme stejný druh podpory pro celou ekonomiku, jaký obdržely banky, uvedl generální tajemník ETUC John Monks. Aby odbory vyšly z krize silnější, je podle Monkse správnou strategií pragmatická bojovnost, tedy konstruktivní dialog s vládami a zaměstnavateli, a pokud to bude nezbytné, i silné protesty.

Podle odborů je krize příležitostí, jak získat vliv, když se jejich dlouhodobé cíle na volném trhu potvrdily jako správné a nespokojení zaměstnanci jsou ochotni vytáhnout do boje.

Krize ale pro odbory představuje dvě velká rizika. Jedním je obava lidí ze ztráty práce, která by je mohla od protestů odradit. Druhým je nebezpečí, že rozzlobení zaměstnanci vyrazí do akce mimo plány odborů.

V Británii to byly například nelegální stávky proti zahraničním zaměstnavatelům a ve Francii případy, kdy zaměstnanci zadrželi manažery. Odbory jsou pak v takových situacích o krok pozadu, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek