Strana SD-SN odstupuje z voleb, podpořila Starosty a nezávislé

01.06.2009
čtk

Strana Spojení demokraté – Sdružení nezávislých (SD-SN) odstupuje z voleb do Evropského parlamentu. Chce tak podpořit koaliční kandidátku, kterou sestavilo hnutí Starostové a nezávislí (STAN). ČTK o tom dnes oba subjekty informovaly ve společném tiskovém prohlášení.

SD-SN avizovala tento krok již v minulých týdnech, dnes ministerstvo vnitra informovala o tom, že její kandidáti se kandidatury vzdávají.

Tento krok ocenil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík i lídr kandidátky a senátor Jaromír Štětina. Společná dohoda neparlamentních stran je dobrým vzkazem voličům, kteří nechtějí volit stávající parlamentní strany. Kandidátku Starostů a nezávislých – Vaše alternativa podpořilo přes deset jiných neparlamentních stran, uvedli.

Stranu i hnutí spojuje mimo jiné osoba senátora Jana Horníka, který byl nominován do eurovoleb na koaliční kandidátce STAN, přičemž jako člen horní komory je propojen se SD-SN. Horník je ve stejném senátorském klubu jako volební lídři koaliční kandidátky, senátoři Štětina a Soňa Paukrtová.

SD-SN vznikla loni v únoru jako jedno z nástupnických seskupení strany Evropští demokraté po jejich sloučení do SNK ED. Výraznějších úspěchů ale nedosáhla, v komunálních volbách získala jen sedm zastupitelů, v loňských krajských volbách neuspěla. Ani průzkumy před evropskými volbami ji nedávají žádné šance na prosazení. Po odstoupení SD-SN z evropských voleb se počet kandidujících seskupení sníží na 32.

Kandidátka koalice STAN a strany Alternativa by se naopak podle dubnového průzkumu agentury STEM mohla v evropských volbách prosadit. V žebříčku preferencí sice dosáhli Starostové a nezávislí na čtyři procenta hlasů, v přepočtu na rozhodnuté voliče by však podle STEM pětiprocentní bariéru těsně překročili.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek