Švédské předsednictví chce přehodnotit lisabonskou strategii

02.06.2009
čtk

Evropská unie neuspěla ve svém plánu stát se nejinovativnějším regionem světa, který si před léty vytýčila v takzvané lisabonské agendě. V dnešním vydání švédského listu Dagens Nyheter to podle agentury Reuters napsal tamní premiér Fredrik Reinfeldt, jehož země za měsíc převezme od České republiky půlroční předsednictví EU. Strategie, jak z Evropy do roku 2010 udělat nejvýkonnější ekonomiku planety, se proto podle něj musí přehodnotit, což prý chce švédské předsednictví iniciovat.

Představitelé Evropské unie se v roce 2000 dohodli na řadě politických reforem, jejichž cílem mělo být výrazné zvýšení produktivity a nárůst pracovních míst v unii i revize sociálního a zdravotního systému, aby odpovídaly stárnoucí populaci evropského bloku.

I když bylo dosaženo pokroku, je třeba říct, že lisabonská agenda, jíž zbývá rok do vyhodnocení, je neúspěchem, uvedl Reinfeldt v článku, pod nímž je podepsán i švédský ministr financí Anders Borg.

Jsme přesvědčeni, že je nutné lisabonskou strategii EU přehodnotit a nově odstartovat. Musí to být iniciováno tento podzim a zůstat prvořadou otázkou pro následujících pět let počínaje volbami do Evropského parlamentu 7. června, doplnili švédští politici.

Základním stavebním kamenem nové strategie podle nich mají být udržitelné veřejné finance. Přeformulovat potřebuje také politika pracovního trhu. První krok je uvědomit si, že problém nezaměstnanosti je větší než současné oficiální údaje blížící se desetiprocentní nezaměstnanosti, tvrdí ministři.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek