Pražská konference: většina regionů EU čeká propad do recese

03.06.2009
čtk

Až 80 procent regionů Evropské unie čeká propad do hospodářské recese. V členských zemích střední a východní Evropy však bude situace v regionech lepší. Můžou totiž ještě těžit z hospodářského rozvoje minulých let. Na tiskové konferenci po pražském semináři ESPON 2013 (Evropská monitorovací síť pro územní rozvoj a soudržnost) to řekl šéf ředitelství Evropské komise pro regionální politiku Dirk Ahner.

Na akci, která se uskutečnila v rámci českého předsednictví EU, byly hlavními tématy dopady globální krize na evropské regiony a nové způsoby jejich řešení. Pro Českou republiku je téma dopadů hospodářské krize na evropské regiony o to významnější, že je malou, otevřenou a na vývozu závislou ekonomikou, uvedl na tiskové konferenci český ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Semináře se kromě vedení českého ministerstva pro místní rozvoj a zástupců Evropské komise zúčastnili také zástupci OECD, Evropské investiční banky a regionů.

ESPON je operačním programem financovaným z Evropského fondu pro regionální rozvoj a zahrnuje kromě zemí EU také přidružené státy Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Mezi priority programu patří například aplikovaný výzkum územního rozvoje, konkurenceschopnosti a soudržnosti, analýza založená na poptávce uživatelů nebo výstavba kapacit a síťové propojení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek