Ransdorf: eurokomisařem by měl být Klaus

03.06.2009
čtk

Lídři kandidátek hlavních politických stran do Evropského parlamentu nemají jasnou představu o tom, koho by měla ČR vyslat jako svého evropského komisaře do nové Evropské komise ani o jaké portfolio by ČR měla usilovat. Na jméně ani oblasti se politici neshodli ani na včerejším posledním předvolebním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Kandidát ODS Jan Zahradil v pořadu řekl, že by se česká vláda měla snažit dojednat některé ze silných portfolií, jako je energetika nebo hospodářská soutěž. Žádné jméno ale nezmínil. Proslýchá se, že právě pro oblast energetiky se počítá například s bývalým premiérem a šéfem ODS Mirkem Topolánkem, který ale tuto ambici zatím nikdy nepotvrdil.

Lídr kandidátky ČSSD Jiří Havel naopak některá jména prozradil. Vedle již dříve zmíněného dosavadního komisaře Vladimíra Špidly a exkomisaře Pavla Teličky dnes Havel mluvil o bývalém prezidentském kandidátovi Janu Švejnarovi.

Právě Švejnar by se přitom zřejmě líbil i občanům. Vyplývá to z průzkumu společnosti SC&C pro Otázky, v němž si lidé mohli vybírat ze jmen, která v souvislosti v eurokomisařem nejčastěji zmiňují česká média. Švejnara by si vybralo 21 procent dotazovaných. Profesor Švejnar napříč všemi sociodemografickými skupinami i politickým spektrem v podstatě získává nejvyrovnanější podporu, kterou nemá žádný z dalších kandidátů, uvedla v ČT vedoucí výzkumu agentury SC&C Jana Hamanová.

Kandidátka KDU-ČSL Zuzana Roithová uvedla, že lidovci jsou připraveni jednat s ostatními stranami o jméně i portfoliu. Je podle ní nutné, aby se na tom česká politická scéna shodla.

Lídr kandidátky KSČM Miloslav Ransdorf v nadsázce řekl, že by nejlepším českým eurokomisařem byl prezident Václav Klaus. Vyřešilo by se tím prý několik věcí, Češi by to Evropě pěkně osladili a uvolnilo by se místo na Hradě, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek