Brusel schválil záruky švédské vlády za Volvo

05.06.2009
čtk

Evropská komise dnes schválila záruky švédské vlády za půjčky pro tamní automobilku Volvo. Ta si chce půjčit zhruba půl miliardy eur na vývoj úspornějších aut s nižšími emisemi oxidu uhličitého. Peníze chce získat od Evropské investiční banky (EIB), celkové náklady na projekt však činí téměř dvě miliardy eur.

Státní záruky by měly přispět k tomu, že Volvo vyvine auta přátelštější k životnímu prostředí, aniž by vznikly obavy, že dojde k narušení hospodářské soutěže, řekl novinářům eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Automobilka by měla půjčku čerpat v pěti tranších od letošního do příštího roku, úvěr by Volvo mělo splatit během sedmi let.

Švédská automobilka nedávno oznámila, že chce vyvíjet elektrovozy, které se budou napájet přímo ze zásuvky ve zdi, společně s domácí energetikou Vattenfall. Chystané vozy budou mít pohon hybridní. Kromě elektřiny je bude pohánět i dieselový motor. Automobilka předpokládá, že novou technologii zavede na trh v roce 2012. Sama bude vyrábět auta a Vattenfall vyvine nabíjecí systém a bude auta napájet energií.

Volvo nicméně bojuje s krizí stejně jako další automobilky. Volvo je dokonce na prodej prodej; mateřský koncern Ford Motor se jí hodlá zbavit. Ford pracuje na reorganizaci svých provozů; prodej aut značky Volvo za duben v USA klesl téměř o 37 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek