České eurovolby s nízkou účastí?

06.06.2009
čtk

Deklarovaná účast ve volbách do EP je stále vysoká, podobně vysoká však byla tato deklarace i před historicky prvními volbami do EP v roce 2004, kdy skutečná účast pak byla 28 procent, upozorňovala počátkem týdne agentura STEM. Podle ní i SC&C chtělo jít volit kolem 60 procent dotázaných; SC&C reálnou volební účast odhadovala na 40 procent.

Politolog Bořivoj Hnízdo z Karlovy univerzity označil tento odhad za přehnaný. V dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že klíčovou roli mezi důvody nízké volební účasti mohly sehrát a také sehrály vzájemně vyhrocená volební kampaň ODS a ČSSD, v níž převládala národní témata, a rovněž zpochybnění významu evropských voleb prezidentem Václavem Klausem.

Voliči si podle Hnízda navíc byli vědomi toho, že většina evropských záležitostí se domlouvá v institucích mimo Evropský parlament, který ovládaly frakce evropských socialistů a lidovců. To je důvodem určité netečnosti evropského voličstva, míní Hnízdo. Ty velké strany jakoby říkaly: Voliči, ani se nestarejte, my ty vaše zájmy nějakým způsobem prosadíme, ani ty volby k tomu nepotřebujeme. A to je, myslím, faktor, který vlastně podrývá tu legitimitu Evropského parlamentu, dodal.

Více než dvě pětiny našich občanů se podle průzkumu STEM z konce minulého týdne domnívají, že české národní zájmy jsou v rozporu se zájmy Evropské unie a takřka polovina lidí má pocit, že EU ohrožuje české národní zájmy ohrožuje. Přitom s členstvím České republiky v EU vyslovuje souhlas 70 procent dospělé české populace, uvedl STEM.

Tři pětiny občanů by podle SC&C uvítaly, kdyby politické strany v rámci předvolební kampaně zveřejňovali jméno svého kandidáta na eurokomisaře a jeho resort. Z desítky nabízených kandidátů zvítězil s 21 procenty hlasů Jan Švejnar jako kandidát na tuto funkci s tím, že by měl mít na starosti po Vladimíru Špidlovi (ČSSD) sociální věci. Za ním skončili Pavel Telička a Karel Schwarzenberg.

Špidlu za dobrého eurokomisaře označila jen pětina lidí, ve své funkci by měl pokračovat podle 12 procent dotázaných. Předsedu ODS Mirka Topolánka by jako eurokomisaře chtěla jen desetina respondentů, podporu předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi SC&C nezjišťovala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek