Eurovolby v ČR skončily

06.06.2009
čtk

Druhé české volby do Evropského parlamentu dnes skončily. Voliči v nich vybrali 22 europoslanců. Jejich složení ale bude známo až v noci na pondělí, kdy se výsledky voleb začnou počítat.

Poslední předvolební průzkumy naznačovaly, že si Češi zvolí jen kandidáty čtyř z 32 volebních stran, a to ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Průzkumy společností STEM a SC&C pro Českou televizi předpovídaly vítězství ODS se ziskem kolem 30 procent hlasů, ČSSD by dostala kolem 25 procent hlasů. Komunisté se pohybovali kolem 13 procent, lidovci nad šesti procenty.

Ostatní seskupení v těchto průzkumech nepřekročila pětiprocentní hranici, která je dělila od vstupu do Evropského parlamentu. Například Strana zelených se jen ve dvou průzkumech dostala těsně nad tento limit.

Pokud se volební modely naplní, své zastoupení v europarlamentu ztratí jak strana SNK ED, tak hnutí Nezávislí. Své mandáty by neobhájili ani jejich europoslanci Jana Hybášková, Jana Bobošíková a Vladimír Železný, kteří kandidovali za svá nová seskupení – Evropskou demokratickou stranu, koalici Suverenita a Libertas.cz. Uvedená seskupení se nicméně podle volebních modelů spolu s dalšími čtyřmi pohybovala minimálně nad jednoprocentní hranicí, která by jim zaručovala alespoň příspěvek ve výši 30 korun za každý odevzdaný hlas.

Na skutečné výsledky si Češi budou muset počkat až do noci z neděle na pondělí. Evropské poslance si totiž většina ostatních zemí unie bude volit v poslední den týdne. Sčítat se tak začne v neděli ve 22:00.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek