Voliči preferují národní zájmy i evropskou spolupráci

06.06.2009
čtk

Schopnost bránit v Evropě české národní zájmy proti tlaku Evropské unie je podle českých občanů hlavním parametrem jejich rozhodování, koho volit ve volbách do Evropského parlamentu. Ukázaly to výsledky průzkumu agentury SC&C pro Českou televizi, uskutečněného na konci května, tedy před zahájením dnes ukončeného hlasování. Obranu národních zájmů označilo za velmi či spíše důležitou pro své rozhodování 64 procent respondentů.

Takový názor byl podle zjištění SC&C společný všem odpovídajícím, bez ohledu na jejich stranické sympatie. Podobně univerzální byla odpověď, že významný vliv na rozhodování při dnes skončených eurovolbách má řešení dopadů ekonomické krize, které prohlásilo za velmi či spíše významné 60 procent lidí.

Naopak vnitropolitická situace je výrazně více důležitým důvodem pro sympatizanty ODS a ČSSD – eskalace sporu je pro ně zásadní, komentovala sociologická agentura další z často uváděných důvodů. Vnitropolitická situace byla významným momentem pro 54 procent respondentů.

Nejpřesvědčivější a nejnápaditější kampaň měli podle jiného z průzkumů SC&C pro Českou televizi sociální demokraté, pouze u lidí starších 60 let zvítězila kampaň KSČM. Za nejpřesvědčivější považovalo kampaň ČSSD 23 procent dotázaných, za nejnápaditější 21 procent. Hned za ní se umístila ODS, její kampaň byla nejpřesvědčivější pro 19 procent respondentů, nejnápaditější pro 14 procent lidí. Ostatní strany se v těchto žebříčcích pohybovaly pod šesti procenty, až dvě pětiny dotázaných ale pod SC&C žádnou kampaň neznalo nebo nechtělo nijak hodnotit.

Důležitější než vzájemné půtky největších českých politických stran ale pro rozhodování českých voličů podle průzkumu byla snaha napomáhat evropské spolupráci, kterou vybralo 58 procent dotázaných. O tři procenta méně respondentů uvedlo jako významný faktor při svém rozhodování své hodnocení končícího českého předsednictví unie.

Na výsledky voleb, které budou zveřejněny nejdříve v neděli večer, bude mít vliv volební účast. SC&C ji v nynějším průzkumu odhadla na asi 40 procent. Podle informací z volebních síní byla ale účast mnohem nižší. V roce 2004 přišlo volit 28,3 procenta voličů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek