Merkelová slíbila podporu končícímu českému předsednictví

09.06.2009
čtk

Podporu v závěru českého předsednictví EU dnes v Berlíně svému českému protějšku Janu Fischerovi přislíbila německá kancléřka Angela Merkelová. Konkrétně stávajícího šéfa unie ujistila pomocí například v úsilí o prosazení nových pravidel evropského finančního dohledu. Kancléřka s Fischerem v berlínském kancléřství hovořila o přípravách nadcházejícího summitu EU, který bude ve čtvrtek a v pátek příštího týdne řídit právě šéf vlády předsednického Česka.

Fischer dnes do německé metropole přiletěl z Bruselu, kde se setkal s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a požádal ho, aby se ucházel o post šéfa unijní exekutivy na další pětileté období do roku 2014. Barroso žádost přijal.

Mou podporu každopádně má, podotkla Merkelová na společné tiskové konferenci s českým premiérem a podtrhla, že bruselský summit EU má příští týden jednat také o institucionálních i personálních otázkách. Fischer vyjádřil přesvědčení, že země EU mají zájem na takové Evropské komisi, která bude dobrým partnerem pro členské země a která bude efektivním orgánem v čele se silnou osobností.

Pravděpodobně poslední summit pod českým předsednictvím by měl příští týden o nominaci příštího šéfa výkonného orgánu EU rozhodovat. Pro bývalého konzervativně-liberálního portugalského premiéra hovoří i výsledky voleb do Evropského parlamentu, v nichž minulý týden zvítězily strany pravého středu, mezi něž patří i Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Merkelové nebo česká ODS.

Rozhovory se podle obou šéfů vlád stočily i k otázce plánovaného irského referenda o lisabonské smlouvě, jejíž ratifikace stále nebyla dokončena ve čtyřech z 27 členských zemí EU, a to včetně Česka a Německa.

Klíčové pro budoucnost lisabonské smlouvy však nakonec bude právě druhé irské referendum, které by se mělo uskutečnit ještě letos. Merkelová upozornila na nutnost dohodnout záruky, které před přijetím reformní smlouvy Irsko žádá a které budou rovněž předmětem jednání nadcházejícího summitu. Zmíněné záruky by se mohly týkat například garance vojenské neutrality Irska, daňové politiky a zachování irského komisaře.

Německý prezident Horst Köhler chce přijetí reformní smlouvy zpečetit podpisem až po jejím posouzení německým ústavním soudem a euroskeptický český prezident Václav Klaus stejně jako jeho polský protějšek Lech Kaczynski vyčkají přinejmenším na výsledek irského referenda.

Fischer po přijetí v berlínském kancléřství Merkelové poděkoval za vynikající spolupráci s Berlínem během dosavadního průběhu předsednictví. Zdůraznil, že právě německá metropole je po Bruselu jeho první zastávkou na přípravném turné před summitem Evropské unie. Předseda vlády, jíž Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru v neděli, konstatoval, že v současných česko-německých vztazích nejsou žádné překážky. Podobně se vyjádřila i Merkelová.

Český premiér se chystá v příštích dnech navštívit také Paříž či Londýn, a už ve středu švédskou metropoli Stockholm, který od července půlroční předsednictví od Prahy převezme.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek