Fischer jednal s Klausem o blížícím se summitu EU

11.06.2009
čtk

Otázky spojené s evropskou tematikou a přípravou českého státního rozpočtu pro rok 2010 dominovaly schůzce prezidenta Václava Klause s předsedou úřednické vlády Janem Fischerem. Premiér novinářům řekl, že s Klausem hovořili o přípravě agendy na summit Evropské unie, který se bude konat příští týden.

Oba politici spolu projednali otázku jmenování nového předsedy Evropské komise (EK). Snad to není problém jména, ale je to problém procedury. Zda-li tam přijmout právní řešení nebo politickou shodu na jmenování. To je dost odlišné, přiblížil Fischer. O nominaci bude rozhodovat právě bruselský summit, kterému bude jako šéf rady předsedat český premiér Fischer.

O post šéfa EK se na příštích pět let bude opět ucházet její stávající předseda a bývalý portugalský premiér José Barroso. Byl to právě Fischer, kdo v úterý Barrosa na schůzce sám požádal, aby jej mohl jako kandidáta na předsedu komise opět navrhnout. Fischer doplnil, že po summitu začnou členské státy vyjednávat o tom, jak si mezi sebou rozdělí portfolia eurokomisařů.

Dalším tématem diskuse mezi Fischerem a Klausem byly záruky pro Irsko, které jsou předpokladem pro konání opakovaného referenda o Lisabonské smlouvě. Mají-li se (záruky) stát součástí protokolu po červnové radě nebo nikoliv. To je velmi citlivá otázka z hlediska případné tendence otevřít znovu ratifikaci. Tak to samozřejmě pana prezidenta velmi zajímalo, řekl Fischer.

Irové, kteří o Lisabonské smlouvě jako jediní v EU rozhodovali v referendu, tento složitě dojednávaný dokument o reformě fungování a rozhodování v unii loni v červnu odmítli, čímž se blok dostal do vážných problémů. Nyní žádají od EU některé podmínky, aby mohli na podzim vypsat o Lisabonské smlouvě nové referendum.

Klaus se netají svým odmítavým názorem k prohlubující se evropské integraci. Lisabonskou smlouvu odmítá, zatím ji nepodepsal ani poté, co s ní souhlasily obě komory českého parlamentu.

Třetím tématem diskuse s Klausem před summitem EU byl podle Fischera klimatický balíček. Země EU zatím nenašly shodu na tom, jak si mezi sebe rozdělí náklady na financování opatření proti změnám klimatu v rozvojových zemích. K dohodě musejí dospět do prosince, kdy se v Kodani uskuteční mezinárodní konference o snižování skleníkových plynů po roce 2012.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek