FT: Fischer podpořil Merkelovou v kritice centrálních bank

11.06.2009
čtk

Český premiér Jan Fischer podpořil německou kancléřku Merkelovou v její kritice světových centrálních bank a uvedl, že evropští představitelé se ještě nedohodli, zda na nadcházejícím summitu Evropské unie závazně navrhnou Josého Barrosa znovu na předsedu Evropské komise. Vyplývá to z rozhovoru s Fischerem, který dnes otiskl britský deník Financial Times.

Merkelová minulý týden překvapila veřejnou kritikou americké a britské centrální banky, stejně jako Evropské centrální banky (ECB), za to, že trhy zaplavují hotovostí ve snaze zmírnit dopad krize. Její výroky porušily pravidlo, podle něhož němečtí vládní představitelé nekomentují politiku ECB.

Nemám k jejím názorům daleko, řekl Fischer listu. Zdůraznil však, že jde o jeho osobní názor. Nemluvím jako předseda Evropské unie, ale jako ekonom, dodal.

Podle FT však jeho výroky ukazují, že Merkelová není mezi evropskými státníky sama, kdo se obává inflačních problémů, pokud se centrální banky brzy nevrátí ke konzervativnější monetární politice. Fischer uvedl, že se před summitem EU příští týden setkal s podobným názorem i při jednání s dalšími evropskými politiky. Ať patří na levici nebo pravici, uvědomují si, že jde o mimořádně vážnou záležitost a že bychom si neměli dovolit být lehkovážní, řekl Fischer.

Podle něj se také vedoucí představitelé členských zemí unie ještě nedohodli, zda na summitu přijmou závazné rozhodnutí navrhnout Barrosa na druhé funkční období v čele Evropské komise.

Někteří představitelé, jako švédský premiér Fredrik Reinfeldt, jsou pro, další chtějí, aby se summit omezil jen na politické prohlášení podporující Barrosa. Ze vzorku lidí s nimiž jsem měl možnost mluvit, ať osobně nebo telefonicky, tak je to půl na půl, řekl Fischer, který mluvil s vedoucími představiteli Finska, Německa, Maďarska, Lucemburska, Nizozemska a Polska.

Podle evropských diplomatů by pouze politická podpora mohla pozdržet opětovné jmenování Barrosa o několik měsíců. Mohl by se tak také ocitnout pod politickým tlakem v době, kdy se připravuje na výběr členů příští komise, napsaly FT.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek