Klaus povede první summit EU-Pákistán

16.06.2009
čtk

Ve středu se v Bruselu uskuteční historicky první summit Evropská unie-Pákistán. Hlavním tématem vrcholné schůzky, kterou za české předsednictví EU povede prezident Václav Klaus, je terorismus. V Pákistánu totiž roste vliv fundamentalistických islamistických skupin a počet teroristických útoků. Velkou roli při svolání summitu hrály i ekonomické zájmy – ty má především Británie, kde žije početná pákistánská komunita.

Bezpečnostní hrozba, kterou představuje Afghánistán a Pákistán pro Evropu, je zřejmá. Měli jsme v minulosti mnoho případů, kdy mladí obyvatelé Evropské unie odcházeli do Pákistánu, aby byli vycvičeni k boji a byli jim vymyty mozky v náboženských školách, řekl před nedávnem unijní protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove.

Klausovi budou na summitu sekundovat předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel pro zahraniční politiku EU Javier Solana. Pákistánskou delegaci povede premiér Júsuf Ráza Gílání. Po skončení summitu bude následovat další vrcholná schůzka EU s Jordánskem.

Summit EU-Pákistán znamená předěl ve vzájemných diplomatických vztazích. Pákistánská vláda před lety o pomoc unie podle diplomatů vůbec nestála. Když můj předchůdce odjel do Pákistánu před dvěma, nebo třemi lety, nemohl se setkat se správnými lidmi a ti, se kterými se setkal, ho jen požádali, aby připojil jednu z organizací na seznam teroristických skupin. Poté stáli jen o lepší přístup pákistánského textilu na evropský trh, uvedl de Kerchove.

Nyní se ale situace změnila. Evropská komise před několika měsíci schválila zvýšení finanční pomoci pro Pákistán na 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun). Peníze jsou určené především na výzbroj policejních a dalších jednotek, což pákistánská vláda několikrát ocenila.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek