Klub ČSSD doporučil svým poslancům podpořit vojenské mise

16.06.2009
čtk

Poslanecký klub ČSSD ponechal svým členům volnost při hlasování sněmovny o zahraničních vojenských misích. Doporučil jim nicméně, aby je podpořili. Po zasedání klubu to řekl předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Pro mise na příští rok zřejmě zvednou ruku také poslanci ODS, takže vládní návrh bude pravděpodobně přijat. Poslanecká sněmovna by o něm měla jednat dnes odpoledne.

Vláda podle Hamáčka vyšla vstříc některým požadavkům ČSSD. Sociální demokraté především uvítali, že ministerstvo obrany ukončí účast českých vojáků v operaci Trvalá svoboda a že dochází k větší koncentraci českých vojáků, kteří dříve působili na mnoha místech.

Spokojeni jsou sociální demokraté také s tím, že se celkový počet českých vojáků v Afghánistánu v příštím roce snižuje. ČSSD bude nadále požadovat debatu o smyslu a vizi působení mnohonárodních sil v Afghánistánu a po vládě chce, aby ji prosazovala i při jednáních se spojenci v NATO.

Dolní komora bude mise schvalovat s půlročním předstihem, aby se neopakovala situace z konce loňska. Sněmovna tehdy hlasy levice plán misí na letošní rok na rozdíl od Senátu neschválila. Vláda musela plán přepracovat a sněmovna ho schválila až počátkem letošního února. Vláda proto nyní plán pro příští rok předjednala v předstihu se sociálními demokraty.

Plán počítá pro příští rok mimo jiné s nasazením až 550 vojáků v misi KFOR v Kosovu a až 535 v misi ISAF v Afghánistánu. V tom vláda vyšla vstříc ČSSD, původní vnitroresortní dokumenty počítaly na afghánskou misi až s 600 vojáky.

ČSSD není proti misím obecně. Vadí jí nejvíce mise v Afghánistánu. Uspořádala k tomuto problému vnitrostranickou anketu. V ní se drtivá většina členů sociální demokracie vyjádřila výhledově pro úplné stažení českých vojáků z této země. ČSSD také požaduje harmonogram postupného stahování vojsk z Afghánistánu.

Sociální demokraté, přestože mise na příští rok podpoří, budou trvat podle svých poslanců na tom, aby ministerstvo obrany do budoucna jasně stanovilo cíle, kterých chce ČR misemi dosáhnout. Právě kvůli absenci těchto cílů má prý hodně sociálnědemokratických poslanců s misemi stále problém. Vládní plán zahraničních misí české armády podle všeho schválí i Senát. Jednomyslně mu to dnes doporučil jeho výbor pro zahraničí a obranu. Proti zahraničním vojenským misím se na dnešní tiskové konferenci opakovaně vyjádřili komunisté.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek