Pöttering: Pád vlády ČR uškodil, Fischer si ale vede dobře

19.06.2009
čtk

Pád vlády v jakékoliv evropské zemi, tedy i v Česku, během jejího předsednictví v Evropské unii je podle šéfa Evropského parlamentu Hanse-Gerta Pötteringa vždycky na škodu. Český premiér Jan Fischer se nicméně do „šéfování“ evropské sedmadvacítky pustil s vervou, řekl včera během schůzky unijních lídrů v Bruselu odcházející šéf EP.

Pöttering sice nechtěl české předsednictví přímo hodnotit kvůli tomu, aby prý neovlivnil dokončení ratifikace lisabonské smlouvy, naznačil ale, že jeho soud ohledně Čechů by zřejmě nebyl příliš pozitivní.

K dokončení ratifikace Lisabonu, smlouvy zamýšlející reformovat unijní instituce, chybí v Česku podpis prezidenta Václava Klause, který je jejím známým odpůrcem. Smlouva také ještě čeká na definitivní schválení v Irsku, Německu a Polsku.

Já jako předseda Evropského parlamentu jsem povinen volit taková slova, která nejsou konfrontační. My si přejeme, aby lisabonská smlouva byla v plném rozsahu ratifikována i v Česku a já nechci nijak přispět k tomu, že bych nějakým způsobem hodnotil, a to by případně vedlo k nevůli na české straně a nepomohlo by to těm, kteří podporují lisabonskou smlouvu v Česku, odpověděl na dotaz ohledně českého předsednictví Pöttering. A proto říkám, že mám v premiéra Fischera důvěru, on má evidentně dobrý vztah s panem prezidentem (Klausem) a já doufám, že tato vzájemná důvěra povede k tomu, že Klaus smlouvu podepíše, dodal odcházející šéf zákonodárného sboru unie.

Česku zbývá do konce českého předsednictví 12 dní. Bruselští analytici po pádu vlády předpovídali, že bude jen velmi obtížné, aby si české předsednictví ještě do konce svého mandátu vylepšilo svou pošramocenou pověst. Ke konečnému hodnocení nicméně ještě přispěje výsledek současného summitu EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek