Český projekt nejlepší v programu EUREKA

24.06.2009
Euroskop

Za účasti 38 členských států programu EUREKA a Evropské komise získal český projekt „Electronic Railmap of Europe“ ocenění na konferenci ministrů programu v Lisabonu. Cena byla udělena poprvé v historii programu.

Český zástupce získal v soutěži „EUREKA 2009 Innovation Days AWARD první příčku. Mezinárodní porota hodnotila projekty podle kvality řešení a dosahu tržního uplatnění projektů. Do soutěže se přihlásilo 19 autorských kolektivů, do finále postoupily tři. Autorem vítězného projektu je přední český dodavatel dat, informací a informačních systémů v oblasti železniční nákladní přepravy, společnost JERID z Olomouce.

Projekt Electronic Railmap of Europe probíhal v letech 2004-2007 a měl rozpočet 890 tisíc eur. Jeho výsledkem je internetová aplikace železniční infrastruktury. Uživatelé při zobrazení mapy evropských států získají přehledné informace o pohybu železničních vozů, což zlepšuje organizaci a využívání mezinárodní železniční dopravy. Do projektu se již zapojilo více než 25 států.

V loňském roce obdržel jiný projekt s českou účastí nejvyšší ocenění za technologický přínos Eureka Lynx Award 2008. Toto ocenění nahradila cena „EUREKA 2009 Innovation Days AWARD.

Evropský program EUREKA se zabývá výzkumem a vývojem s tržním uplatněním výstupů z vývojové činnosti. Programu pravidelně předsedá jedna členská země v době od 1. července do 30. června následujícího roku. Česká republika přistoupila do programu EUREKA v roce 1995 a předsedala mu v létech 2005 a 2006. Ministerská konference v Lisabonu zakončila portugalské předsednictví EUREKA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek