Klaus chce o Lisabonské smlouvě rozhodnout jako poslední v EU

24.06.2009
čtk

Prezident Václav Klaus o svém postoji k Lisabonské unijní smlouvě rozhodne až jako poslední v Evropě. Řekl to včera v rozhovoru pro Český rozhlas. Uvedl, že počká nejen na vyjádření českého Ústavního soudu a irské referendum, chce znát také rozhodnutí německého ústavního soudu a polský postoj. Irské referendum se má konat na podzim, na jeho výsledky čeká i polský prezident Lech Kaczyński.

Já určitě spěchat nebudu, zdůraznil Klaus. Lisabonská smlouva, která má reformovat řízení rozšířené unie, povede podle Klause k obrovské centralizaci a jednotnému evropskému nadstátu.

Prezident s podpisem smlouvy otálí, třebaže smlouvu už schválily obě komory českého parlamentu. Smlouvu by měl znovu posoudit český Ústavní soud, přípravu ústavní stížnosti oznámila skupina senátorů.

Německý ústavní soud se má ke smlouvě vyjádřit zřejmě v poslední červnový den. Irové budou opakovat referendum o dokumentu na podzim, protože loni jej většina Irů odmítla. Klaus poté prohlásil, že smlouva je mrtvá.

Dublin si vyžádal minulý týden na summitu EU záruky o svrchovanosti nad některými oblastmi. Podle Klause garance smlouvu mění, a proto je nezbytná ratifikace dohody s Irskem v parlamentu. Podle české vlády, která v rámci předsednictví EU záruky na bruselském summitu vyjednala, ovšem garance smlouvu nemění, a proces ratifikace se znovu neotevře.

Podle vysoce postaveného českého diplomata nemá Klaus se svými argumenty žádnou šanci. Je to neprůstřelné, prohlásil. Vládní právníci už prý také jednají s hradními experty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek