Klaus: Výměna vlády české předsednictví nepoškodila

24.06.2009
čtk

Vyslovení nedůvěry vládě premiéra Mirka Topolánka a nástup úřednického kabinetu během českého předsednictví Evropské unii neměly podle prezidenta Václava Klause na kvalitu předsednictví zásadní vliv. Výměna vlády Česko v očích zahraničních představitelů nepoškodila, řekl včera prezident v rozhovoru pro Český rozhlas.

Připustil sice, že změnou kabinetu si Česko předsednictví zkomplikovalo. Ale myslím, že v podstatě kvalitu toho našeho předsednictví to zásadním způsobem neovlivnilo, uvedl.

Koaliční vládě ODS, zelených a lidovců vyjádřila sněmovna nedůvěru na konci března, tedy v polovině předsednictví. Udělali to opoziční sociální demokraté a komunisté s pomocí několika poslanců zvolených za koaliční strany.

Topolánek pak obvinil Klause, že se na vyslovení nedůvěry podílel. Prezident to rozhodně popřel. Úřednickou vládu, na jejímž vytvoření se dohodly ODS a ČSSD, jmenoval Klaus počátkem května.

V následujících dvou měsících předsednictví normálně pokračovalo, soudí prezident. Že pánové Topolánek a Schwarzenberg se velmi těšili ze své role v tomto našem předsednictví Evropské unie a že byli samozřejmě zklamáni, když tyto své role mohli hrát jen půlku toho předsednictví, to je naprosto logické, řekl. Česko však podle něj ve své roli obstálo.

Prezident si nemyslí, že pro předsednictví byly důležité přátelské vztahy představitelů koaliční vlády s významnými evropskými politiky. Podle Klause to bylo velmi falešné kvazikamaráděníse. Zdůraznil, že on sám se podílel na předsednictví po celou dobu, řídil několik summitů a byl v kontaktu s šéfem Evropské komise Josém Barrosem, kterého prý velmi dobře a dlouho zná. Kontinuita tak byla zachována, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek