Ve vedení nové frakce v EP bude i europoslanec Zahradil za ODS

24.06.2009
čtk

V prozatímním předsednictvu nové frakce v Evropském parlamentu s názvem Skupina evropských konzervativců a reformistů bude i český europoslanec Jan Zahradil. Informoval o tom ČTK tiskovým prohlášením, v němž rovněž sdělil, že frakce dnes oficiálně začala existovat.

Frakci kromě europoslanců ODS tvoří britští konzervativci, polská strana Právo a spravedlnost a po jednom poslanci EP z pěti dalších zemí EU. Předsedou předsednictva je Brit Timothy Kirkhope a místopředsedy Zahradil spolu s polským europoslancem Adamem Bielanem. Zahradil potvrdil informaci ČTK, že generálním tajemníkem frakce byl jmenován bývalý generální tajemník frakce Unie pro Evropu národů (UEN) Frank Barrett z Irska.

Tímto krokem se dlouho připravovaný antifederalistický projekt, na němž se ODS podílela od samého začátku, stal definitivně realitou, uvedl Zahradil. Frakce bude disponovat 55 poslanci, a stane se tak čtvrtým nejsilnějším uskupením v Evropském parlamentu.

Nejsilnější zastoupení v nové frakci mají s 26 členy britští konzervativci. Jejich šéf David Cameron slíbil, že jeho strana vystoupí z Evropské lidové strany (EPP) už v roce 2005, kdy se ucházel o nejvyšší stranický post.

Důležitou součástí euroskeptického parlamentního klubu bude s 15 poslanci i katolicky orientovaná strana Právo a spravedlnost (PiS) vedená polským expremiérem Jaroslawem Kaczyńským. V programu pro volby do EP tohoto uskupení, které je známé i nesnášenlivostí vůči homosexuálům, je mimo jiné co největší snížení zátěže, jež pro polské hospodářství vyplývá z programů EU na ochranu životního prostředí, a zvýšení dotací pro polské zemědělce. Kromě toho také PiS, jež se ostře staví proti interrupcím, kritizuje hegemonistické tendence v EU.

Strana Finský střed (KESK), zastoupená v EP jedním poslancem, je centristické uskupení, které bylo ve většině koaličních vlád v novodobých dějinách Finska. Od roku 2007 je členem současné koaliční vlády, v jejímž čele stojí předseda strany Matti Vanhanen.

Také lotyšská nacionalistická strana Za vlast a svobodu (TB/LNNK) je součástí nynější vládní koalice. V nové frakci bude mít jednoho člena.

Nizozemská ChristenUnie je kalvinistická strana s konzervativními názory na etické a zahraničněpolitické otázky, které kombinuje s levostředovými názory na hospodářství, sociální a ekologickou problematiku. Evropskou konzervativní a reformní skupinu posílí jedním poslancem.

Konzervativní, křesťansky a národně orientované Maďarské demokratické fórum vzniklo ještě před pádem komunismu v zemi. V první polovině 90. let bylo vůdčí silou maďarské pravice. Od roku 2002 je strana v opozici, v EP disponuje jedním poslancem.

Populistickou stranu s názvem Dedeckerova listina založil v lednu loňského roku belgický senátor Jean-Marie Dedecker. Její členové odešli z krajně pravicového Vlámského bloku. K nové euroskeptické frakci se připojí rovněž jedním zástupcem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek