Švédové nemohou být horší

28.06.2009
čtk

S nadcházejícím švédským předsednictvím EU, které začne 1. července po půlročním českém vedení sedmadvacítky, se pojí velká očekávání. Po bouřlivém, ba přímo švejkovském českém předsednictví – včetně eurokritického prezidenta jednajícího až na hranici kabaretu, výměny vlády a státnicky nahatého premiéra vyfoceného na Sardinii – sázejí mnozí na serióznost a rozvážnost Seveřanů. Uvedla to dnes rakouská agentura APA.

Solidní a spolehlivé jako volvo, charakterizoval podle APA blížící se švédské předsednictví například bruselský dopisovatel španělského deníku El País. Po českém předsednictví může být všechno jen lepší, míní pak prý politolog Piotr Kaczynski z bruselského Centra pro evropská politická studia (CEPS).

Situace v Evropě přitom ukazuje spíš na další krizové předsednictví. Švédové jsou si toho vědomi, i když navenek dělají vše pro to, aby budili dojem klidné netečnosti, píše APA.

Podle švédského premiéra Fredrika Reinfeldta je největší výzvou pro švédské řízení řešení dopadů finanční a hospodářské krize a změn klimatu. Vypořádat se Švédové v čele unie budou ale muset také s nejistotou kolem Lisabonské smlouvy před druhým irským referendem, s otázkou rozšíření unie na Balkán či s očekávanou přihláškou Islandu.

Švédsko vedlo unii v roce 2001. APA napsala, že tato severská země nyní oslovuje evropskou veřejnost tak trochu ve stylu jednoho známého nábytkářského koncernu – nenáročnou jednoduchostí a různými klišé z dětských knížek. Na stránce švédského předsednictví www.se2009.eu vítá návštěvníky fotografie světlovlasého děvčátka, které krájí jahodový dort.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek