Německo vyzývá k zákazu zahraničních neonacistických webů

10.07.2009
čtk

Německá ministryně spravedlnosti Brigitte Zypriesová vyzvala zahraniční poskytovatele internetových služeb, aby odstranili neonacistické fotky, texty a další obsah, ke kterému mají přístup němečtí uživatelé v rozporu se zákony zakazujícími nacistické symboly. Napsala to včera agentura AP.

Německé úřady mají velmi málo možností, jak kontrolovat obsah německy psaných a na zahraničních serverech provozovaných internetových stránek.

Zypriesová uvedla, že její ministerstvo požádá zahraniční poskytovatele internetu, aby využili své smluvní podmínky k vymýcení obsahu, který propaguje krajně pravicové ideály. Obecné podmínky poskytování služeb, které sami vydali, stanoví, že nenávist by měla být potírána, tak stáhněte (z internetu) věci, které se tomu protiví, řekla německá ministryně.

Používání nacistické ideologie nebo symbolů je v Německu zakázané, ale krajně pravicové skupiny, které se přímo nespolčují s nacisty, mají větší prostor pro své aktivity. Stefan Glaser, mluvčí skupiny na ochranu mládeže jugendschutz.net, říká, že jen za loňský rok katalogizovali 1600 krajně pravicových internetových stránek a číslo prý dále roste. Internet se podle Glasera stal nejčastějším nástrojem extrémně pravicové propagandy.

Samostatná debata o monitorování internetu se v Německu rozvinula minulý měsíc poté, co zákonodárci schválili legislativu, která umožňuje zablokovat stránky s dětskou pornografií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek