Libor Rouček, jeden z dvanácti

14.07.2009
Lidové noviny

Europarlament dělí křesla, polepší si ČSSD. Topolánkova poradkyně Kadlecová nastupuje v nové frakci.

Europoslance zvolené v červnových volbách dnes čeká ustavující schůze sněmu a mnozí se dozvědí, jaká příčka jim připadne ve sněmovní hierarchii. Platí to zejména o bývalém polském premiérovi Jerzym Buzkovi, který by měl být zvolen do čela parlamentu, ale týká se to také Libora Roučka (ČSSD), s nímž se počítá jako s jedním ze čtrnácti místopředsedů. Pokud lidovci a socialisté, hlavní frakce ve sněmu, dodrží dohodu o postech, Rouček se stane nejvýše postaveným Čechem ve Štrasburku.

Místopředsednické křeslo mu vynesl volební výsledek – ČSSD si polepšila ze dvou na sedm europoslanců proti minulému období – a i fakt, že Libor Rouček, v eurosocialistické skupině populární coby „mírotvůrce mezi politiky z nových a starých členských států, zastával před volbami funkci místopředsedy prestižního zahraničního výboru.

Kromě vedení europarlamentu se horečně vyjednává o obsazení jednotlivých výborů. Právě ty jsou klíčové pro ovlivnění legislativy. Předsednické a místopředsednické posty se rozdělují mezi frakce podle jejich síly, vstupuje sem ale i lobbing za daného člověka a jeho popularita.
Češi přijdou zřejmě zkrátka, pokud jde o šéfování nějakého výboru – na rozdíl od minulého období, kdy obsadili čelo environmentálního výboru. Šanci teď měla ČSSD, vypotřebovala ji však na Roučkovi. Sociální demokraté proto líčí níž: pro Jiřího Havla chtějí křeslo druhého muže vlivného rozpočtového výboru.

Šanci měla i ODS: občanským demokratům schovaným ve frakci s britskými konzervativci a polskou Právo a spravedlnost (PiS) se otevřel petiční výbor. Podle šéfa eurobuňky ODS Jana Zahradila o něj ale žádný člen strany „neměl zájem. „Počkáme si na nabídku místopředsedů výborů a vedení parlamentních delegací a podle toho se rozhodneme, sdělil LN Jan Zahradil. Jemu samému připadne funkce místopředsedy britsko-česko-polské frakce (ECR) a chtěl by do čela výboru pro Turecko.

Snaží se ale i poslanci z menších stran. Lidovkyně Zuzana Roithová by ráda zůstala číslem dvě ve výboru pro vnitřní trh a komunista Miloslav Ransdorf, oslabený výsledkem voleb, místopředsedou výboru pro průmysl a energetiku.

ECR v mezičase získala významnou posilu: do sekretariátu nastoupila spolupracovnice Mirka Topolánka a šéfová jeho poradcovského týmu na úřadu vlády Adéla Kadlecová. „Takový byl náš plán, že pomůžu s rozeběhnutím nové frakce, když vznikne, potvrdila nové angažmá LN Adéla Kadlecová. Brusel je v jejím případě „návrat na místo činu – v ODS začínala jako Zahradilova asistentka v době, kdy byl členem Konventu a pozorovatelem v europarlamentu.
Sněm začal chrlit před prvním zasedáním různá souhrnná data a z nich mimo jiné vyplynulo, že Češi poslali do Štrasburku třetí nejmužštější delegaci. Mezi 22 europoslanci jsou jen 4 ženy – tedy 82 % mužů. Vyšší číslo mají těsně Lucemburčané (83 %) a „nejnevyrovnanější jsou Malťané: poslali do eurosněmu 5 mužů na 5 mandátů.

Autor: Kateřina Šafaříková

stálá zpravodajka LN v Bruselu

Sdílet tento příspěvek