Ve Francii shořelo v noci přes 300 aut – o něco více než loni

14.07.2009
čtk

Ve Francii shořelo v noci na dnešek přes 300 aut, z toho více než 200 v pařížské oblasti. Policie zatkla 240 osob podezřelých z narušování veřejného pořádku. Podpalování vozidel je již tradičním projevem nespokojenosti radikálních živlů v chudinských čtvrtích v předvečer oslav nejvýznamnějšího z francouzských svátků – dne republiky. Francie si dnes připomíná 220. výročí pádu Bastily.

Podle úřadů byla noc relativně klidná, i když skupiny výtržníků v několika případech napadly příslušníky pořádkových sil. Nejméně 13 osob utrpělo při střetech lehká zranění. Většinu ohlušily silné petardy a další prostředky zábavní pyrotechniky, které útočníci použili.

Oproti stejné noci loni podpálily skupiny mladých vandalů o něco více aut – zatímco v posledních 24 hodinách shořelo 317 vozidel, loni to bylo 297. V pařížské oblasti bylo zničeno 215 aut, z toho 81 v departementu Seine-Saint-Denis severně od Paříže, kde žije sociálně nejproblémovější část obyvatelstva. Podle úřadů je v tomto ohledu oproti loňskému roku
situace v oblasti stabilní.

Množství zatčených osob byl ale v celé Francii ve srovnání s loňskem přesně dvojnásobný. Také 190 osob zůstalo minimálně přes noc ve vyšetřovací vazbě. Loni jich zůstalo v cele jen 72.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek