Fischer: Pád vlády nebyl šťastný, ale EU nepoškodil

15.07.2009
čtk

Pád Topolánkovy vlády během českého předsednictví Evropské unie nebyl šťastný. Europoslancům to dnes ve Štrasburku řekl český premiér Jan Fischer v projevu, ve kterém shrnul výsledky šestiměsíčního působení Česka v čele EU. Na rozdíl od mnohých si však nemyslí, že by vládní krize v ČR poškodila celou unii.

Dokázali jsme plnit naše priority a řešit neočekávané aktuální problémy, uvedl Fischer s tím, že cítil po svém nástupu na premiérský post velkou podporu od Evropské komise a především od jejího předsedy José Barrosa. Silnou podporu jsem cítil i od členských států, dodal.

Fischer si rovněž pochvaloval, že priority českého předsednictví, které bývalý premiér Mirek Topolánek označoval jako tři E (energetika, ekonomika a EU ve světě), se ukázaly jako navýsost aktuální a platné.

Zejména kvůli pádu české vlády bývá české předsednictví EU, které skončilo v červnu, hodnoceno v zahraničí spíše negativně. Češi měli navíc podle analytiků smůlu, že jejich slavný moment v čele EU přišel po ambiciózním francouzském předsednictví, navíc v době ekonomické krize a v okamžiku, kdy se unie snaží dořešit institucionální reformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek