Island dá miliardy na sanaci zhroucených bank

20.07.2009
čtk

Islandská vláda představila plán na řešení domácí finanční krize. Jde o dohodu s věřiteli zkrachovalých domácích bank i plány na kapitalizaci nových finančních ústavů. Přední islandské banky Glitnir, Landsbanki a Kaupthing se loni během jediného týdne zhroutily.

Vláda nyní hodlá vynaložit zhruba 270 miliard islandských korun (téměř 40 miliard Kč) na kapitalizaci nových bank. Tato částka by se však mohla snížit o přibližně 200 miliard islandských korun, pokud staré banky podle plánu upíšou akcie dvou nových finančních ústavů.

Je samozřejmě dobře, že tato záležitost pokročila, uvedl analytik Beat Siegenthaler z makléřské společnosti Toronto Dominion Securities. Je to předpoklad k tomu, aby bylo bankovnímu sektoru umožněno začít opět fungovat, dodal.

Restrukturalizace bankovního sektoru a stabilizace domácí měny jsou klíčem k oživení islandské ekonomiky. Dnes ohlášené dohody jsou velkým krokem k obnovení silného finančního systému, uvedl islandský ministr financí Steingrimur Sigfusson.

Myslím si, že to jsou nezbytná opatření, ale domnívám se, že pro podporu islandské ekonomiky toho bude zapotřebí více, upozornil analytik Robert Bergqvist z banky SEB. Toto je první krok. Uvidíme, jestli bude kapitál dostatečný, dodal.

Island se stal jednou z největších obětí globální finanční krize. Jeho finanční sektor zažíval od poloviny 90. let značný rozmach, ekonomika však expandovala příliš rychle a nyní doplácí na vysokou zadluženost. Ve snaze stabilizovat ekonomiku a finanční systém si Island zajistil z externích zdrojů podporu deseti miliard dolarů, z nichž část poskytne Mezinárodní měnový fond.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek