Ministerstvo zdravotnictví podpoří projekty za 1,8 mld. z fondů EU

29.07.2009
aktualizováno, čtk

Ministerstvo zdravotnictví rozdělí 1,8 miliardy korun z evropských fondů. Peníze půjdou na projekty rozvoje screeningových programů včasného odhalení rakoviny, do modernizace vybavení specializovaných center, prevence zdravotních rizik a sledování kvality a nákladovosti
systému veřejného zdraví. Řekla to ministryně Dana Jurásková.

Ministerstvo vyhlásilo v rámci Integrovaného operačního programu tři nové výzvy k předložení žádosti o poskytnutí finanční podpory pro grantové projekty. Do českého zdravotnictví přiteče dalších 1,8 miliardy, uvedl první náměstek ministryně Marek Šnajdr.

Nové výzvy navazují na předchozí čerpání ve výši 1,95 miliardy korun, z nichž ministerstvo podpořilo 24 projektů komplexních onkologických a traumatologických center. Nyní by mělo jít 813 milionů korun na projekty řízení kvality a nákladovosti systému veřejného zdraví, 668 milionů korun na prevenci zdravotních rizik obyvatelstva a sociálního vyloučení osob znevýhodněných zdravotním stavem nebo věkem a 340 milionů na další vybavení onkologických center a posílení screeningu, upřesnila ministryně.

Šnajdr ocenil, že evropské peníze půjdou nyní také do prevence. Při výběru příjemců peněz bude podle něj prioritou zlepšení včasnosti záchytu a úspěšnosti léčby nejčastějších nádorů v Česku, jako jsou rakovina tlustého střeva a konečníku, rakovina plic, prostaty a prsu. Šnajdr řekl, že ministerstvo spolupracuje při čerpání fondů EU i s ostatními resorty. Vedle peněz z Integrovaného operačního programu získalo další 6,5 miliardy na projekty v oblasti výzkumu a vývoje či managementu lidských zdrojů.

Podrobné informace o výzvách najdou uchazeči na webu ministerstva zdravotnictví v sekci Evropská unie a evropské fondy-Evropské fondy-IOP-dokumenty, nebo přímo na www.strukturalni-fondy.cz/iop/3-2. Hlásit se mohou nemocnice řízené ministerstvem i zařízení v majetku krajů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek