Češi chtějí vytvořit jednotku sil rychlé reakce EU

30.07.2009
čtk

Čeští vojáci vytvoří společně s Němci a také Rakušany, Chorvaty a Makedonci bojové uskupení, takzvanou battlegroup, která je součástí sil rychlé reakce EU. Uvedl to deník E15, kterému to potvrdilo tiskové oddělení ministerstva obrany.

V současné době probíhají jednání pracovních skupin k vojensko technickým aspektům výstavby a přípravy tohoto bojového uskupení, cituje E15 Vladimíra Lukovského z ministerstva. Ministři obrany by podle něj měli podepsat příslušný dokument v blízké době.

Nová battlegroup má být podle nynějších předpokladů v pohotovosti ve druhé polovině roku 2012, píše E15. Znamená to, že by pak mohla být nasazena v rámci případné vojenské mise Evropské unie. Česko zatím vytvořilo podobné bojové uskupení společně se Slováky. To má pohotovost právě nyní – od července do konce letošního roku. Battlegroup obvykle čítá 1500 vojáků, česko-slovenské uskupení je ale větší a má přes 2500 vojáků. Zhruba čtyři stovky z nich jsou Slováci.

Myšlenka společné battlegroup Čechů s Němci a Rakušany není nová, mluvilo se o ní již za ministra zahraničí Cyrila Svobody. Představa, že Češi vytvoří společné uskupení s Němci, byla ale podle E15 terčem ostré kritiky ze strany některých českých politiků.

Tyto bojové jednotky EU mají být schopny rychlého nasazení do deseti dnů až do vzdálenosti šesti tisíc kilometrů od Bruselu. Bojové uskupení EU zatím nikdy v historii zasahovat nemuselo. Přesnou podobu zasahujících jednotek by určila až konkrétní mise, na jejímž zadání by se museli shodnout politici Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek