Přijímání směrnic EU se kvůli volbám zpozdí, pokuty ale nehrozí

10.08.2009
čtk

Až tři desítky zákonů, které převádí právo Evropské unie do českého, budou přijaty později kvůli předčasným volbám. Všechny zákony, které se do té doby nestihnou schválit, totiž padají „pod stůl“ a musí být předloženy znovu novým poslancům. Směrnice tak budou muset opakovaně projít vládou a třemi čteními. Jejich přijetí se tak může zpozdit i o půl roku.

Jedním ze zákonů, který ČR bude přijímat na základě dohody s EU, je i snížení DPH z 19 na devět procent u některých služeb, například u kadeřníků, v opravnách obuvi či v restauracích. Zákon zatím prošel prvním čtením, nyní ho má na stole rozpočtový výbor. Pokud ho poslanci stihnou projednat do prvního říjnového týdne, tedy do voleb, mohl by platit, jakmile ho podepíše prezident. Pokud to ale nestihnou, počkají si lidé na levnější služby i několik měsíců.

Implementaci každé směrnice hlídá Evropská komise. Pokud se jí zdá, že některá země s přijetím otálí, může soudnímu dvoru navrhnout udělení pokuty.

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro evropské záležitosti Anny Čurdové (ČSSD) ale nehrozí, že by ČR kvůli zpoždění některé směrnice hrozily sankce. U žádného zákona či směrnice nic takového nehrozí. Tam, kde implementace ještě není dokončena, v tuto chvíli nehrozí zpoždění, řekla ČTK Čurdová.

Jediný případ, kde nám skutečně hrozila pokuta, byl antidiskriminační zákon, který měl být přijatý v roce 2004, dodala poslankyně. Schválen byl přitom až letos v létě. Za nepřijetí antidiskriminační normy odsoudil Česko loni v prosinci i Evropský soudní dvůr. Stát musel zaplatit náklady soudního řízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek