ČSÚ: Česká ekonomika meziročně klesla o rekordních 4,9 procenta

14.08.2009
čtk

Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,9 procenta. Jedná se o největší čtvrtletní meziroční propad hrubého domácího produktu (HDP) v novodobé historii České republiky. Oproti předchozímu čtvrtletí naopak HDP vzrostl o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu vývoje HDP, který dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Meziroční výsledek HDP byl o něco horší než průměrná očekávání analytiků. Pokles HDP ČR je závislý na dramatickém propadu v průmyslové výrobě, exportu a maloobchodních prodejích. Došlo k němu i přes to, že HDP Německa ve druhém čtvrtletí vzrostl. Očekáváme, že recese bude trvat déle, než předpovídá většina analytiků, uvedl David Karsbol ze Saxo Bank. Německo je pro Česko hlavním obchodním partnerem.

Mezičtvrtletní růst ekonomiky označila za nadějný analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Ekonomika se snad odrazila ode dna, a to díky šrotovnému v okolních státech, které zbrzdily propady vývozu, uvedla. Na optimismus je ale zřejmě brzy. Opatrné hodnocení je stále namístě. Čísla se budou ještě zpřesňovat a až v září se dozvíme jejich strukturu. Z tohoto důvodu je proto ještě přece jen předčasné hovořit o jasném oživení ekonomiky, dodal Petr Dufek z ČSOB.

Letos v prvním čtvrtletí se HDP snížil ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce o 3,4 procenta. Standardní odhad HDP za druhé čtvrtletí doplněný o vývoj zaměstnanosti ČSÚ zveřejní 8. září.

Zdánlivý nesoulad meziročního a mezičtvrtletního vývoje HDP pramení z vyšší srovnávací základny v loňském druhém než v loňském prvním čtvrtletí, uvedl ČSÚ. Negativní meziroční vývoj HDP byl podle statistiků ovlivněn především výrazným poklesem hrubé přidané hodnoty ve zpracovatelském průmyslu, který se nadále potýkal s odbytovou krizí především na zahraničních trzích.

Hrubý domácí produkt ve 27 zemích EU klesl ve druhém čtvrtletí podle odhadu Eurostatu z 13. srpna meziročně o 4,8 procenta, z toho v eurozóně o 4,6 procenta. V Maďarsku se HDP snížil o 7,4 procenta, v Německu o 5,9 procenta, na Slovensku o 5,4 procenta a v Rakousku o 4,4 procenta. V porovnání s prvním čtvrtletím byl sezónně očištěný HDP ve 27 zemích EU ve druhém čtvrtletí nižší o 0,3 procenta, z toho v eurozóně o 0,1 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek